Spartak

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 22, 2018 |

Socijalno partnerstvo za razvoj i konkurentnost usmjeren ka rješavanju ključnih razvojnih problema Splitsko-dalmatinske županije vezanih za pitanje rada, zapošljavanja, konkurentnosti i održivog gospodarskog razvoja projekt je koji je upravo započeo. Provodit će se narednih 15 mjeseci,a vrijedan je gotovo milijun i pol kuna , a u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Spartak je naziv istraživačkog projekta, čiji je nositelj Javna ustanova RERA Splitsko dalmatinske županije. Trebao bi riješiti strukturne probleme vezane za paradoks velikog broja nezaposlenih i istovremeno nedostatka radne snage u pojedinim sektorima, a javnosti je predstavljen u Splitu.

 

Spartak je vrijedna gotovo milijun i pol tisuća kuna, u 100 postotnom iznosu financira se bespovratnim novcem iz fondova Europske unije. Partnerski se provodi s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Clusterom za eko društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Provodit će se 15 mjeseci.

 

U Splitsko dalmatinskoj županiji ima više od 26 tisuća nezaposlenih. S druge strane u njoj se nalazi kvalitetna visokoobrazovna institucija, ali i sve srednje strukovne škole koje mogu dati odgovor, na svaki poduzetnički zahtjev po pitanju kvalitetno obrazovanog kadra. Istovremeno učestala je depopulacija stanovništva , najviše u dalmatinskoj Zagori . Dok se sve to događa mi stojimo na mjestu,kaže ravnatelj RERE.

 

Nužno je jačati sinergiju i koordinaciju među javnim , privatnim i civilnim tijelima.

 

Stručnjaci koji će biti angažirani kroz ovaj projekt trebali bi dati odgovore na strukturne probleme, velikog broja nezaposlenih i nedostatak radne snage u pojedinim sektorima, te što je to što bi u cijelom sustavu trebalo mijenjati, kako bi se riješio problem.