Kutina u projektu Zaželi

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 24, 2018 |

Program „Zaželi“ kojeg  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava provodi od lipnja prošle godine, program je koji je namijenjen zapošljavanju žena, osobito iz teže zapošljivih skupina.  Program se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Zahvaljujući tom Programu  na području cijele Hrvatske planira se zaposliti  3045 žena. Među njima će biti i žene s područja Grada Kutine.

 

Naime, Kutina će isto biti jedan od gradova u kojem će se provoditi program „Zaželi“ i to pod nazivom „Žene su snaga zajednice“, a provoditi će ga Zaklada Sandra Stojić. Što Kutina dobiva s tim programom predstavljeno je na konferenciji za novinare. Kako je tom prigodom istaknula Biserka Stojić upraviteljica Zaklade „Sandra Stojić“, Zaklada se može pohvaliti da su žene Zaklade vlastitim snagama napravile projekt i osmislile ga, te daje on prošao na tom vrlo zahtjevnom natječaju,te da je ostvario financiranje u 100%-tnom iznosu. Vrijednost projekta je 3 911 130,00 kuna. Suzana Fehlen voditeljica projekta istaknula je kako je trajanje projekta 30 mjeseci, te da će kroz njega biti zaposlene 22 osobe, točnije žena, koje će se brinuti o ukupno 100 korisnika, osoba starije životne dobi. One će obavljati lakše kućanske poslove, sprečavati će siromaštvo, sprečavati će prerane institucionalizacije osoba starije životne dobi i omogućavati takvim osobama da što duže ostanu u svojoj kući. Partneri Zakladi Sandra Stojić u provedbi projekta su Centar za socijaknu skrb Kutina, Zavod za zapošljavanje, te Grad Kutina. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Kutina Lidija Pranjić istaknula je kako je zadaća Centra za socijalnu skrb pronalaženje krajnjih korisnika kojima će se kroz projekt pružati pomoć od strane zaposlenih žena u smislu poboljšanja kvalitete života. Sonja Repić  v.d. predstojnica kutinskog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje istaknula je da Zavod već ima iskustva u provedbi Programa „Zaželi“ prije svega jer su partneri određenim Udrugama, jedinicama lokalne samouprave koje su već započele s provedbom projekta. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić istaknuo je kako je taj projekt i više nego dobar zato što pruža priliku na tržištu rada skupini žena koje su teže zapošljive. Recimo kako se na program „Zaželi“ s kutinskog područja javio još gradski Crveni Križ, te Udruga OSI, koje još čekaju odobrenje za provedbu. Sve tri udruge zajedno preko tog programa predviđaju zaposliti 50 osoba, što je itekako značajna brojka, pogotovo jer se radi o ženama koje su teže zapošljive.