Župan Ževrnja upriličio je primanje za 39 članova HOŠIG-a

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 1, 2016 |

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja upriličio je primanje za 39 članova HOŠIG-ove Literarne i plesne scene iz Budimpešte, a koja je istaknuta odgojno- obrazovna ustanova i kulturno-prosvjetno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj. Umjetnička družina odigrala je u Splitu književno-glazbeno-plesni prizor „ Vremepolv „ prikaz o događajima i osobama iz zajedničke povijesti.

 

Koliko znate o zajedničkoj povijesti Mađarske i Hrvatske.Vjerujte, ova djeca znaju više od velike većine stanovnika obe zemlje.

 

Nakon kazališne premijere u Budimpešti, Zagrebu i Zadru, Literarna i plesna scena budimpeštanske Hrvatske škole u Splitu prikazuje svoj kazališni komad „Vremeplov“. Predstava prikazuje zanimljiva događanja i povijesne velikane koji su upečatili 800-godišnju zajedničku hrvatsko-mađarsku povijest. „Vremeplov” je ujedno i put u budućnost: steći i širiti spoznaju kako se na zajedničkim vrednotama temelji suradnja Hrvatske i Mađarske u zajedničkoj Europi.

 

Poslanje umjetničke družine je i skrenuti pozornost na Spomen-godinu Nikola Zrinski. Nikola Šubić Zrinski je – sa svojim hrvatskim i mađarskim vojnicima – prije 450 godina junački branio tvrđavu Siget naspram goleme turske vojske. Obljetnica će se obilježiti nizom događanja i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a na središnjoj proslavi nazočit će i predsjednici Hrvatske, Mađarske i Turske.

 

Turneju umjetničke družine podupire mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova, pokrovitelji projekta su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj. HOŠIG-ova Literarna i plesna scena u Split dolazi nakon gostovanja u Dubrovniku. Književno-glazbeno-plesni scenski prizor biti će prikazan sutra, 2. srpnja u Gradskom kazalištu mladih s početkom u 19.30 sati. Umjetnička družina jamči svima koji im se pridruže da će nešto novo naučiti.