Župan o EU projektima i indeksu razvijenosti

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 1, 2018 |
eu-projekt-indeks-razvijenosti

Ukupno 220 milijuna kuna vrijedno je desetak projekata za koje je Sisačko-moslavačka županija uspjela dobiti bespovratna sredstva iz fondova Europske unije. Počeci njihove realizacije najavljeni su u ovoj godini.

 

Ti projekti trebali bi, među ostalim, pridonijeti i razvoju županije, koja se prema posljednjim podacima o indeksu razvijenosti nalazi na pretposljednjem mjestu među hrvatskim županijama. Najveći projekt u Sisačko-moslsvačkoj župnaiji koji bi trebao početi ove godine izgradnja je središnjeg paviljona u sisačkoj bolnici. 

No vremenske neprilike odgodile su najavljeno svečano obilježavanja početka radova. Tu je i projekt Poduzetničkog inkubatora u Novskoj, energetska obnova sedam škola kao i Interpretacijski centar za prirodnu baštinu. U pripremi su, kaže župan Ivo Žinić, još neki projekti. “U pripremi imamo još pedesetak projekata u vrijednosti od gotovo 300 milijuna kuna. Nadam se da će u narednih par mjeseci biti odobreno nekoliko projekata.” kaže župan, koji ističe i kako je Sisačko-moslavačka županija i dalje u vrhu po povlačenju sredstava iz europskih fondova. 

Projekti financirani iz fondova Europske unije, trebali bi doprinjeti i razvoju županije, koja se prema posljednjim podacima o indeksu razvijenosti nalazi u I. skupini jedinica područne, regionalne, samouprave, odnosno u drugoj polovini ispodprosječno rangiranih jedinica.