Župan Boban na Hvaru

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 13, 2018 |

Priprema sjednice Vlade u Hvaru bila je jedna od teme radnog susreta splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Boba na s gadonačelnicima i načelnicima s otoka Hvara. Sjednica Vlade, a povodom 150 godina organiziranog turizma na otoku Hvaru, u gradu Hvaru održat će se krajem listopada ove godine. Za susreta splitsko-dalmatiskog župana Blaženka Bobana s gradonačelnicima Starog Grada i Hvara te načelnicima općina Jelsa i Sućuraj dogovoreno je osnivanje radnog tijela, na čelu kojeg će biti dožupan Ante Šošić, a kako bi se premijeru, tijekom sjednice, predočilo četiri do pet najvažnijih projekata za razvoj ovog otoka.

 

Naime, već je sada jasno kako gradovi i općine na otocima neće biti sposobne same snositi troškove prijevoza otpada do Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Splitsko-dalmatisnki župan obećao je kako će izraditi prijedlog kojeg će uputiti Vladi, a koji bi, ukoliko se prihvati, trebao riješiti probleme svih otoka u Hrvatskoj u svezi sa zbrinjavanjem otpada.

 

Sljedeće dvije godine država i Županija uložit će ukupno 160 milijuna kuna u otok Hvar. Već je započelo ulaganje u cestu Dubovica – Sveta Nedjelja. Rekonstruiran je ulaz u Stari Grad u vrijednosti od 2 milijuna kuna. U lučkoj infrastrukturi 12 milijuna kuna uloženo je u proširenje rive na Hvaru, ulagat će se u Križnu luku u visini od 30-ak milijuna kuna.
Župan Boban je obećao kako će pomoći u organizaciji proslave 150 godina organiziranog turizma na otoku Hvaru. Iako će sjednica Vlade tim povodom biti održana tek u listopadu, Hvarani veliku obljetnicu u spomen na 15. svibnja 1868. godine, kada je osnovano Higijeničarsko društvo, započinju već na taj datum, otvaranjem izložbe o turizmu.
Brojne su teme kojih su se dotaknuli župan, gradonačelnici i načelnici s Hvara. Među ostalim župan ih je izvjestio kako za iduću školsku godinu neće morati iz svojih proračuna izdvajati sredstva za kupnju udžbenika osnovcima, budući je županija pronašla način da sav trošak sama podnese. Gradovi i općine mogu evetualno snositi trošak nabavke radnih bilježnica i kontrolnih radova.