Život u kavezu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 19, 2016 |

Prema Zakonu o zaštiti životinja, izglasanom 2007., uvedena je zabrana uzgoja životinja za krzno s prijelaznim razdobljem od deset godina. Međutim, pojavila se inicijativa uzgajivača da se iz zakonske zabrane izuzmu činčile, što je svojevrsan paradoks, budući da se činčile jedine i uzgajaju u Hrvatskom.

 

Prijatelji životinja i poznata Činči, performansom su odlučiti upozoriti Zagrepčane na nepravilnosti i okrutnost prema životinjama.

 

“Ova sramotna inicijativa da se iz zabrane izuzmu činčile je nevjerojatna jer se činčile jedino i uzgajaju u Hrvatskoj. No u Hrvatskoj se uzgaja pet puta manje činčila otkada je Zakon stupio na snagu tako da nema razloga da se ova vrlo okrutna industrija podržava i dalje. Ovaj performans pokazuje što životinje svakodnevno prožive”, istaknuo je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

 

Ove činčile, proživljavaju besmislen život u kavezima koji najčešće završava elektrokucijom, bolnim lomljenjem vratova ili gušenjem plinom. 200 činčila potrebno je za jednu bundu, a također, krznena industrija djeluje i na zdravlje radnika u pogonima prerade, kao i na teško onečišćenje okoliša. Inicijativnom Prijatelja životinja, apelira se na javnost i ministarstvo da se drže prvotnog Zakona.

 

Upravo je Čiči pozvala sve građane za spas činčila, kao i postojećeg zakona. Mnogi prolaznici, privučeni dvometarskim kavezom u središtu grada, odlučili su ući u njega i pridružiti se Činči.Svim uzgajivačima, još od donošenja Zakona, dano je i prijelazno razdoblje za prilagodbu etičnijim i humanijim oblicima poslovanja, no upitno je hoće li ta odredba zaživjeti 1. siječnja sljedeće godine.