Živjeti zdravo u SMŽ

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 13, 2018 |

Smanjenje kvalitete života, dugo i najčešće doživotno trajanje, invaliditet, prijevremena smrtnost i visoki troškovi za zdravstveni sustav glavne su karakteristike kroničnih nezaraznih bolesti koje u razvijenim svjetskim zemljama, ali i u Hrvatskoj čine oko tri četvrtine pobola i pomora.

 

Kako bi se takvo stanje promijenilo pokrenut je nacionalni programa „Živjeti zdravo“ koji se počinje provoditi i na županijskim razinama, pa tako i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Iz Ministarstva zdravstva ističu kako je značajan porast stopa pobola i pomora u posljednjih par desetljeća posljedica prirodnog kretanja stanovništva, odnosno porastom udjela starijih osoba u populaciji ali i manjka tjelesne aktivnosti te životnim navikama štetnim po zdravlje. Nacionalni program Živjeti zdravo trebao bi doprinjeti poboljšanju zdravlja cijele populacije te će se djelovanjem u lokalnoj zajednici informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života kako bi se što više prevenirale kronične bolesti, kaže Ivana Popek, koordinatorica Programa Živjeti zdravo za SMŽ. Pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su Zdravstveno obrazovanje, Zdravstveni turizam, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto te Zdravlje i okoliš. Ciljana populacija programa, koji bi se uskoro trebao proširiti i na područje Sisačko-moslsvačke županije, su djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, odnosno osobe s povećanim čimbenicima rizika.