Zgrada u Vlaškoj opasna za stanare, no nikog nije briga

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 16, 2016 |

Zgrada u dvorištu Vlaške ulice, u samom centru gradu, u ruševnom je stanju. Već niz godina ona predstavlja opasnost za stanare čiji se balkoni ali i dvorište nalazi svega par metara od zgrade kojoj urušavanje prijeti svakog trenutka. O njezinoj sigurnosti dovoljno govori krov, koji je propao upravo na dijelu koje graniči sa stambenom zgradom u Kamaufovoj ulici, tako da taj dio građevine drži još samo bočni zid. Obitelj Ružić, iz susjedne zgrade, već dva desetljeća pokušava upozoriti na opasnost koja prijeti njima i ostalim stanarima.

 

“Tu živimo 50-ak godina i tad je počelo propadanje zgrade, no posljednjih 20 godina ona rapidno propada. Sve smo probali, od grada smo tražili da nešto naprave jer zabatu prijeti urušavanje. Međutim, ništa nismo uspjeli postići”, požalio se Željko Ružić, stanar Kamaufove. Gospodin Ružić prvi je put pritužbu priložio još 90 – ih godina u općini Medveščak.

 

Bitku oca, nastavio je sin, no niti on nije ništa uspio postići. Prije 10 godina, tatine dopise i pritužbe, predao je građevinskoj inspekciji. No odgovor nije dobio, pa je pritužbu ponovio 2009.

 

“Razgovarao sam i s pročelnikom Gradskog ureda za komunalne poslove koji mi je rekao da im pošaljemo pisanu predstavku, što smo i napravili. Tad su nam odgovorili da su na teren izašli, no da nisu nadležni za tu zgradu jer se, navodno, još uvijek vodi spor između Grada Zagreba i privatnog vlasnika zgrade”, objašnjava Ružić te dodaje “ispada da nitko nije nadležan”.

 

Unatoč dugogodišnjem nastojanju da se stvari pomaknu s mrtve točke, gospodin Ružić, ističe, da zbog sigurnosti svoje obitelji, ne misli odustati. S obzirom na to da je Grad u sporu oko zemljišta upit o tome tko je nadležna i čija je odgovornost ukloniti, sad već opasnu zgradu, poslali smo Gradskom uredu za imovinsko – pravne poslove i imovinu grada te Uredu za prostorno uređenje i komunalne poslove, no odgovor nismo dobili.