ZG trešnja novi brand metropole

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 29, 2015 |

Suradnjom Grada Zagreba, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo te poljoprivrednih uzgajivača s područja Zagreba, hvarska metropola dobila je još jednu autohtonu poljoprivrednu marku – ZG trešnju.

 

“To je četvrti poljoprivredni brand u Gradu Zagrebu. Imali smo Zagrebački pušlek, Zagrebački sirek, pa Jagodicu Purgericu i evo sada imamo četvrtu robnu marku ZG trešnju. Ovdje je izloženo 30-ak sorti trešanja od ranih do kasnih sorti što je dosta rijetko, kako u Europi tako i u svijetu”, reko je Zlatan Kljaković Gašpić, predsjednik Udruge ZG trešnja.

 

Udruga uzgajivača trešanja s područja Zagreba broji 15 članova, među kojima je i zagrebački gradonačelnik.

“Ja imamo 80 stabala kod moje mame. Tko nije posadio trešnju neka je posadi da osjeti što je pravo voće. Meni je to uz smokvu najbolje voće na svijetu, a budući da smokve još nemamo onda konzumiramo trešnje”, istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

 

Kupovinom zagrebačke trešnje pomoći će se lokalni uzgajivačima kojima vremenske prilike već nekoliko godina ne idu na ruku.

 

“Tri godine za redom imamo loše vrijeme, a ove godine su početak i kraj sezone bili doista loši zbog obilnih kiša. Kraj berbe nam je upropašten, a i na samom početku smo imali velike štete. Barem nas je sredina poslužila tako da ćemo pokriti troškove ove godine”, kaže Zlatan Kljaković Gašpić, predsjednik Udruge ZG trešnja.

 

Na kreiranje autohtonog, zagrebačkog poljoprivrednog brenda utrošeno je oko 75 tisuća kuna, a oznaka ZG trešnja značit će da se to voće proizvodi kontrolirano, po svim pravilima struke, te da ih proizvode korektni i pošteni voćari.