Željeznička nesreća u Španjolskoj

Kategorija: Vijesti iz Svijeta | Objavljeno: srpanj 25, 2013 |

U željezničkoj nesreći koja se dogodila na sjeverozapadu Španjolske u srijedu navečer, kada je brzi vlak iskočio iz tračnica, poginulo je 77 putnika, a više od stotinu ih je ozlijeđeno. Broj žrtava mogao bi još rasti.

 

Nesreća se dogodila u 20.41 sat, na samom ulazu u grad Santiago de Compostela, tek tri-četiri kilometra od željezničkog kolodvora. Prve su informacije govorile o 20 poginulih, no broj mrtvih je preko noći nažalost porastao, što ovu nesreću čini jednom od najtežih u posljednjih 40 godina u Španjolskoj.  Oko 20 ljudi je teško ozlijeđeno, a petero ih je u komi, pa je moguće da će broj mrtvih još rasti, javljaju španjolski mediji.  U vlaku je bilo 247 putnika, a iz tračnica je izletjelo najmanje šest vagona. “Scena nesreće je šokantna, kao iz Danteovog Pakla“, kazao je Alberto Núñez Feijóo, predsjednik regije Galicija. Do izlijetanja vlaka došlo je u teškom zavoju na samom ulasku u grad. Navodno  je vlak jurio dvostruko brže od dozvoljene brzine. Zasad se ne sumnja u teroristički napad, poput onog iz 2004. na stanici u Madridu, kad je poginula 191 osoba.  Na mjestu nesreće sinoć se moglo vidjeti tijela poginulih poredana uz prugu, prekrivena bijelim plahtama. Spasioci su radili cijelu noć jer su dijelovi pojedinih vagona potpuno smrskani.

 

Velika željeznička nesreća u Španjolskoj 1972. gotovo na isti dan

 

Godine 1972. poginulo je 77 osoba, a 103 su ranjene u sudaru dvaju vlakova od kojih je jedan išao iz smjera južnog grada Cadiza prema Sevilli, dok je drugi iz suprotnog smjera dolazio u Cadiz iz Madrida. Zanimljivo da se nesreća dogodila gotovo na isti dan, odnosno 21. srpnja, a najnovija tragedija 24. srpnja.

 

 

Izvor: Net.hr; Foto: You tube screenshot

VEZANI ČLANCI