Završne predstave Glumačkog stuija splitske Playdrame

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 11, 2018 |

U splitskom teatru Playdrama igraju se završne predstave Glumačkog studija. Što su mladi glumci za kraj ovogodišnje sezone pripremili u ovom jedinom privatnom spltiskom kazalištu, istražio je Hrvoje Šibenik.

 

I ove godine u amfiteatru splitskog Doma mladih a u organizaciji Playdrame svi zainteresirani  imat će  priliku pogledati završne satove Glumačkog studija . Mlađi polaznici izvest će nekoliko programa sastavljenih od kratkih priča ruskog avangardista Daniila Harmsa, pod zajedničkim nazivom “Čajanka”. Radeći na ovom programu pokušat će se mlade ljude uputiti na koji sve način mogu koristiti svoje tijelo, glas i prostor pozornice. Harms je idealan za ovakvu vrstu rada jer njegove priče dopuštaju da se scenski prostor shvati jako slobodno. Četiri grupe sastavljene od srednjoškolaca, studenata i odraslih, koji su dugogodišnji članovi glumačkog studija PlayDrama, donijet će na scenu “Dom Bernarde Albe” i “Krvavu svadbu”. U susretu s velikim španjolskim dramatičarem i pjesnikom Federicom Garcíom Lorcom pokušat će ostvariti poetski realizam na sceni, sadržan u njima bliskom mediteranskom temperamentu.Dom Bernarde Albe izvedba je u tri djela španjolskog autora Federica García Lorca . “Dom Bernarde Albe” posljednja je Lorkina predstava, završena 19. lipnja 1936., dva mjeseca prije njegove smrti tijekom španjolskog građanskog rata . Performans je prvi put izveden 1945. u Buenos Airesu. Vrti se oko događaja u jednoj kući u Andaluziji tokom vremena žalosti i oplakivanja smrti drugog muža domaćice Bernarde Albe  kojaima potpunu kontrolu nad svojim kćerima.

 

Svi zainteresiran predstave će u splitskoj Playdrami moći pogledati do 19.og ovog mjeseca .