Završili 25. Marulićevi dani

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 29, 2015 |

Potop, predstava Teatra ITD i Umjetničke organizacije Kufer, autora i redatelja Mirana Kurspahića, na upravo završenim 25. Marulićevim danima, odnijela je Marula za najbolji suvremeni dramski tekst te za najbolju predstavu u cjelini. I ovogodišnji Maruliućevi dani, bez ikakve dvojbe, opravdali su epitet najuglednijeg festivala hrvatske drame s obzriom na dramska ostvarenja ali i odaziv publike te reakcije kazališne kritike.

 

Još je jedna fešta hrvatske drame, obilježivši četvrt stoljeća na splitskim daskama koje život znače, privedena kraju. Na javni poziv za prijavu predstava za 25. Marulićeve dane pristiglo je njih 35 iz 25 različitih kazališta iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Festivalski izborinik Tomislav Zajec, odabrao je osam koje su se borile za Marula, te jednu koja je izvedena izvan konkurencije. Nakon osam festivalskih dana cjenjivački sud odlučio je nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dodijeliti tekstu Potop Mirana Kurspahića, a Potop u režiji autora Kurspahića u izvedbi Umjetničke organizacije KUFER i Teatra &TD dobio je i Marula kao najbolja predstava u cjelini. Glumac u predstavi Dean Krivačić, pak, osvojio je Marula za najbolje glumačko stvarenje u ulozi Luje.

 

Izbor predstava za ovogodišnji, 25. festival “Marulićevi dani” pokazuje da kazališta i umjetnici više i sustavnije nego ranije kao predmet svog umjetničkog čina i djelovanja izabiru neposrednu zbilju, bez obzira je li u pitanju suvremeni tekst ili, što je češći slučaj, novo čitanje klasičnih predložaka, poručili su članovi ocjenjivačkog suda, koji su Marula za režiju dodjelili Reneu Medvešeku, za režiju predstave “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Nagrada Marul za umjetničko ostvarenje dodjeljena je ansamblu predstave “Evropa” Ivane Sajko, u režiji Primoža Ekarta i koprodukciji Imaginarnog i Cankarjevog doma.

 

Pogledate li malo bolje, daljina guta željeznicu, ali ne i željeznica daljinu! Stanislav Ignacy Witkiewicz poljski je književnik, filozof i slikar te jedan od najzanimljivijih autora svjetske avangarde prve polovice 20 stoljeća. Njegova Poludjela lokomotiva na iznimno duhovit način rezimira autorova umjetnička traganja koja se stalno kreću između groteske i drame apsurda. Poludjela lokomotiva u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, posljednjeg festivalskog dana izvedena je izvan konkurencije.