Zastupnik Renato Petek: Što smrdi u Čistoći?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 14, 2018 |

Zastupnik Gradske skupštine Renato Petek na konferenciji za medije komentirao je postojeći sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu, moguću privatizaciju Čistoće te nedavni požar postrojenja za obradu otpada. Kako je istaknuo, Čistoća se već godinama sustavno uništava, sustav gospodarenja otpadom je u krizi, a njegove posljedice, osim što ugrožavaju zdravlje građana, izravno plaćaju građani Zagreba.

 

Što se događa s Podružnicom Čistoćom, priprema li se njena privatizacija i tko profitira od divljih odlagališta otpada? Sva ta pitanja na konferenciji za medije postavio je zastupnik Renato Petek, a na neke od njih ponudio je i potencijalne odgovore. “Tu je nemoguće izuzeti gosp. Bandića koji je u pet godina promijenio pet direktora. Bez kontinuiteta nitko ne može upravljati niti jednom tvrtkom, to je neodgovorno, a nadam se da nije planski smišljeno. Dakle, problem je najveći u tome što Čistoća sama više ne prodaje prikupljenu sekundarnu sirovinu, a dužna je investirati u kamione, investirati u kante, u spremnike, u ljudstvo koje prikuplja taj otpad i onda temeljem ugovora dostavlja ga oporabiteljima koji očito na njemu dobro zarađuju”.

 

Grad Zagreb godinama, upozorava Petek, smanjuje iznose Čistoći za obavljanje poslova sanacije divljih odlagališta otpada, kao i sredstva za komunalne redare. “Sve navedeno vezano za Čistoću su određene indicije temeljem kojih se stvarno možemo zapitati da li zbog nemogućnosti urednog obavljanja posla, pa zbog toga i bijesa građana ili zbog moguće krize zbog financija Čistoće slijedi ili privatizacija dijela usluga ili cijele Čistoće”.

 

Petek se osvrnuo i na tvrdnje vlasnika postrojenja u čijim je prostorijama nedavno izbio požar o tome kako, Petekovim riječima, odgovornost za požar indirektno snose gradski oporbeni zastupnici. “Na to bih rekao da se nadam da će istragu voditi oni koji su za to nadležni, što se požara tiče, a što se gosp. Pripuza tiče, da ne bi trebao optuživati bez dokaza one političke protivnike protiv kojih očito djeluje zajedno s gosp. Bandićem, svojim pokroviteljem”.

 

Tko zarađuje na divljim odlagalištima otpada, upitao je za kraj zastupnik Petek nudeći istovremeno mogući odgovor. “Ono što smo saznali iz priopćenja C.I.O.S. Grupe, upravo je planuo glomazni otpad koji je dovezen s divljeg odlagališta na Savici. Ono što jedna od tvrtki C.I.O.S. Grupe Eko Flor plus upravo ima s Gradom je zbrinjavanje glomaznog otpada. Oni po toni zarađuju 660 kuna od Čistoće. Dakle, za svaku tonu koju Čistoća doveze u Eko Flor plus, a u ovom slučaju to je na Jankomiru, Čistoća prema ugovoru treba isplatiti toj tvrtci 660 kuna”.

Ključ cijelog problema je u tome što je Grad u jednom trenutku odlučio obradu reciklabilnog otpada prepustiti u ruke oporabiteljima, zaključio je Petek i dodao da se u cijelu problematiku moraju uključiti istražni organi.