Zapušteno igralište na Trsteniku dobilo nove mreže

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 16, 2017 |

Nekoć uređeno i perspektivno igralište na Trsteniku već duži niz godina stoji zapušteno i obraslo. Tračak nade da bi ponovo moglo zasjati u punom sjaju pružili su mu Queerovci i New Craft Artist in Action svojim šarenim i ručno izrađenim mrežama.

 

Tako je njihovom umjetničkom intervencijom igralište dobilo nove koševe za košarku te je jedna branka dobila novu mrežu. Ova drukčija urbana oprema izrađena je tehnikama pletenja, kukičanja i vezivanja čvorova,a korišteni su nautički i ribarski materijali u kombinaciji s različitim koncima. Odabir igrališta na kojem su postavljene šarene mreže nije slučajan. Ovo igralište bilo je mjesto protestnih okupljanja građana nezadovoljnih zadnjim pokušajem izmjene i dopune GUP-A koji je odredio da se tu napravi zgrada. Da stanovnici nisu željeli još jednu zgradu svjedoče i grafiti na igralištu popuT R1, što je oznaka za sportsko rekreacijsku namjenu prostora u GUP-U i hoćemo igralište, a ne novu zgradu. Neobične mreže svojim bojama i oblicima skreću pozornost  na zapuštena igrališta, kolektivnim ručnim radom komuniciraju poterebu zajednice za prostorima druženja i rekreacije te svojim inovativnim pristupima otvaraju nove poglede na sport i rekreaciju.

 

Queer Sport Split kroz javne akcije kukičanja i pletenja promoviraju gerilski aktivizam,a javne prostore žele prikazati kao prostore zajednice.Njihov projekt Mreže 2017.nastavlja dalje s radom tako će i ostala zapuštena igrališta dobiti mreže protkane šarenilom boja.Šarene mreže vizualno su oživile prostor, no dušu mu pak mogu vratiti  samo mladi i djeca i njihove lopte bilo košarkaške ili nogometne.