Započelo 64. Splitsko ljeto

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 16, 2018 |

Premijerom Verdijeve opere Nabucco na Peristrilu započeo je 64. Splitsko ljeto. U njemu će Splićani i njhovi gosti uživati narednih mjesec dana na brojnima ambijentalnim pozornicama diljem Splita i njegove bliže okolice. Čast da podigne festivalsku zastavu ove je godine pripala opernoj pjevačici, Tereziji Kusanović.

 

Nabucco, jedan od zaštitnih znakova Splitskog ljeta, opera koju orkestar splitskog  HNK svira gotovo napamet, još jednom je oduševila uvijek izuzetno zahtjevnu splitsku publiku. Posebno oduševljenje poslovično izazove zbor splitskog HNK, a ove godine i solisti su zaslužili poseban pljesak.

 

INabuccom, prvom festivalskom premijerom, ravnao je dirigent i umjetnički ravnatelj glazbenog programa Festivala Ivo Lipanović. Predstavu je na osnovi režije velikana Gerogija Para iz 2003. godine režirala mlada splitske redateljica Jelena Bosančić, kao svojevrsni hommage svom nedavno preminulom profesoru.

 

Verdijev Nabuco u Splitu se u cijelosti po prvi puta dogodio 1962. na Peristilu u okviru ondašnjih Splitskih ljetnih priredbi. Posljednja, peta produkcija realizirana je 2012. godine. Nabucco je jedna od najpopularnijih Verdijevih opera, skladao ju je s 28 godina. Ona je bila prekretnicom njegova profesionalnog života. Biblijska priča o babilonskom kralju i razaranju Jeruzalema nadahnula je brojne

 

Tijekom sljedeća 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza, na 13, mahom ambijentalnih, pozornica Splita i njegove bliže okoline, bit će izvedena tri operna, deset dramskih, osam plesnih i sedam koncertnih naslova, održat će se tri izložbe, te jedna promocija knjiga. Broju od ukupno 42 pojedinačne izvedbe mogu se pridodati i gostovanja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split koji će 64. Splitsko ljeto predstaviti na festivalima u Šibeniku i Dubrovniku.