Zagrljaj za rijetke bolesti

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 23, 2016 |

Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke bolesti međunarodna je akcija u koju je Hrvatsku uključio Hrvatski savez za rijetke bolesti. Kampanja je u Hrvatskoj pokrenuta početkom prošle godine, povodom obilježavanja međunarodnog Dana rijetkih bolesti. Prikupljali su fotografije zagrljaja i odlučili se prijaviti za obaranje Guinnessovog rekorda u kategoriji najvećeg online foto albuma zagrljaja.

 

Trenutni rekord od preko 108 000 fotografija pokušava se oboriti u cijelom svijetu. U ovom tjednu volonteri zajedno s poznatim osobama, uveseljavaju ljude diljem Hrvatske. Akcija traje do subote, pa ukoliko još niste, zagrlite se pred objektivom i fotografiju postavite na web stranicu kampanje ili to prepustite volonterima. U akciju su pozvane i splitske srednje škole.

 

Proglašenje najboljih timova bit će na završnom događanju u Zagrebu, u subotu 27. veljače 2016. Inicijativa je obišla cijeli svijet, a Hrvatski savez za rijetke bolesti poziva na sudjelovanje u rušenju rekorda. Splitske volontere nije omela ni kiša pa je bilo i zagrljala pod kišobranom a sve kako bi se ukazalo na sudbine onih među nama koji boluju od rijetke bolesti.

 

Bolesti su to koje se javljaju na manje od 5 osoba na 10 000 stanovnika. Najčešće su kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života, pogotovo jer su ovisni o tuđoj pomoći.