Zagrebačka županija izdvaja milijun kuna za školske obroke

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 22, 2016 |

Proračun Zagrebačke županije rebalansom je povećan za milijun kuna, s 313 na 314, odnosno na 564 milijuna kuna kad mu se pridruže svi proračunski korisnici. Dodatna sredstva namijenjena su Upravnom odjelu za prosvjetu i to za besplatne školske obroke učenika slabijeg imovinskog stanja.

 

“Radi se o novom projektu zaklade Hrvatska za djecu koju je osnovala Vlada RH. Mislimo da bi to na nivou Zagrebačke županije do kraja godine bilo milijun kuna”, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije na 18. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije.

 

Prvi ovogodišnji rebalans proračuna je tehničke naravi što znači da sve ono što se planiralo prijedlogom proračuna kani i realizirati do kraja godine, objasnio je župan. No realizacija projekata, vidi se iz polugodišnjeg izvješća, zapinje. I dok se proračun punio u skladu s očekivanjima, rashodovna strana je bila nešto skromnija.

 

“Sve što smo prihodovali nismo utrošili u prvih šest mjeseci. Od 155 milijuna kuna za šest mjeseci troškovno smo realizirali 105 milijuna kuna, odnosno 33 posto u odnosu na plan”, istaknuo je Kožić.

 

Problemi s dozvolama ili izlazak partnera iz projekata, samo su neki od razloga koje Kožić navodi kao opravdanje za lošu realizaciju.

 

A loša je i obnova županijskih i lokalnih cesta zbog smanjenih prihoda Županijske uprave za ceste. Skupština joj je stoga odobrila zaduženje od 50 milijuna kuna s kamatom od 2,6 posto i rokom otplate od sedam godina.

Rebalans proračuna, kao i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Zagrebačke županije zastupnici su prihvatili većinom glasova i bez rasprave.