Zagrebačka putna knjižnica – Bibliobus

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2018 |

Bibliobus je putna knjižnica u autobusu, gdje svi učlanjeni korisnici imaju prilike doći na jedno od autobusnih stajališta bibliobusa i posuditi željenu knjigu.  Ove će godine bibliobus proslaviti 42 godine postojanja. Ovo je jedina pokretna knjižnica koja djeluje na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Vjerojatno ste se već susreli s autobusom prepunim knjiga. Radi se o bibliobusu. Jedina pokretna knjižnica koja djeluje na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

 

Ukupan fond bibliobusne službe iznosi nešto više od 65 tisuća svezaka građe te je smješten u podrumskim prostorijama Knjižnice Voltino. “Na području Zagreba i Zagrebačke županije Bibliobus vozi na ukupno 79 stajališta i to na mjestima gdje u blizini nema knjižnice.  Korisnici se mogu učlaniti u knjižnice grada Zagreba, time postaju djelom te jedne velike obitelji koja broji 42 knjižnice i s tom istom iskaznicom oni mogu posuđivati u bibliobusu,a na bibliobusnim stajalištima svaka dva tjedna u isto vrijeme na istom mjestu mogu doći posuditi i vratiti knjige”  rekla je Nika Čabrić, voditeljica Bibliobusne službe.Putnu knjižnicu čini 13 članova , koji su podijeljeni u četiri smjene te u dva bibliobusa koji obilaze stajališta svojih vjernih korisnika. ” Naša uloga je kao knjižničara je da prije svega uspostavim s našim korisnicima, da osluškujem njihove potrebe i interes i da im izađem u susret odabravši knjigu prema njihovim afinitetima” rekao je Domagoj Ćorić, informator u Bibliobusnoj službi. Rok posudbe knjige u bibliobusnoj službi je mjesec dana, te su korisnici dužni vratiti knjigu natrag i naravno svakako ako im se svidi neka nova literatura posuditi je. Ako trenutno nema knjige u njihovom fondu, možete ju rezervirati telefonskim putem ili putem elektroničke pošte. A kakvu literaturu korisnici najviše vole čitati, najbolje zna informator u  Bibliobusnoj službi. “Najviše se zapravo interesa pokazuje za neku lakšu literaturu, kao što su kriminalistički romani, ljubavni romani. Ljudi se žele rasteretiti malo svakodnevnih briga i nekako pobjeći u taj lijepi svijet literature” istaknuo je : Domagoj Ćorić, informator u Bibliobusnoj službi.  S kojim problemima se sve susreće bibliobus najbolje zna vozač koji brine o tome da na vrijeme stigne na odredište kako bi korisnici mogli posuditi knjige. ” U svakom slučaju pozitivna strana bibliobusa je mobilnost da možete doći na svako mjesto gdje imate potrebu i uvijek upoznajete nove ljude. Dakle ta fleksibilnost u radu, to je predivno. A negativne strane su kada je čovjek u prometu susreće se s negativnim stvarima od samih standardnih problema u prometu. Kao prvenstveno ovaj autobus dugačak je 12 m, pa mogućnost stajanja na određenim mjestima nije uvijek laka, pa naravno kada dođe loše vrijeme, kiša, snijeg.

 

Mi nemamo predviđena stajališta gdje možemo stati” nadodao je Josip Kušević, vozač bibliobusa. Bibliobusna služba ima dva vozila, a jedno je staro 22 godine, te se nadaju da će u skorijoj budućnosti biti zamijenjeno novim bibliobusom ili možda dobiti još bibliobusa. U cilju im je svakako svojim korisnicima uljepšati dolazak na odredište i pružiti im željenu literaturu.