Zagrebačka Gradska skupština – Drugi dom u državi ili drugorazredni cirkus?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 25, 2018 |

Sa kašnjenjem od čak 45 minuta, 13. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mogla je započeti. No prije Aktualnog sata i rasprave o pojedinim točkama dnevnog reda, zastupnici su morali izglasati dopunjeni dnevni red. Raprava o sedam prijedloga za čije se usvajanje predlagao hitni postupak, a koja se otegnula na punih 60 minuta, na trenutke je poprimala atmosferu dvorišne zabave.

 

Došli, vidjeli i otišli na pauzu od 30 minuta. Tako je izgledao početak dugoočekivane 13. sjednice na kojoj bi se, dan prije roka koji je odredila Vlada, konačno usvojio Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

 

“Evo još jedanput Dobro jutro. Da ne čekamo u vijećnici, ja vam želim reći da se početak sjednice odgađa do 9.45 h kada krećemo sa sjednicom. Hvala lijepo”, kazao je Andrija Mikulić (HDZ) predsjednik Gradske skupštine.

 

Tvrdnje oporbe kako je razlog tako dugačkoj stanci bila politička trgovina, u HDZ-u odbacuju. Kako kažu, oni su ozbiljna stranka i sve što se trebalo dogovoriti, dogovorilo se puno ranije. “Čekamo samo iz administrativnih razloga, radi nekih tehničkih stvari, obzirom da amandmane, zbog toga je odgođena sjednica za 15 minuta”, objasnio je Ivan Ćelić (HDZ) zastupnik Gradske skupštine.

 

Čim se počelo raspravljati o nadopuni dnevnog reda i to prijedlogom Kluba zastupnika GLAS-a o hitnom obustavljanju radova na Trgu žrtava fašizma zastupnici su počeli gubiti koncentraciju. “Inače je lijepo, uvažena zastupnica Mrak Taritaš, znate kaj se tamo događa zadnje vrijeme? Skateborderi voze i uništavaju štenge, nitko se nije bunio. Pišaju pesi po livadi i taj Trg je vapio zadnjih godina, ispričavam se građanima što to nismo napravili prije 15 godina”, poručio je Milan Bandić (365 RIS) gradonačelnik Zagreba.

 

 Nastavilo se s prijedlogom o povlačenju s dnevnog reda točke o promjeni koeficijenata za obračun plaća pročelnika i savjetnika gradonačelnika. “Oni su za delat, ali su za obustavljanje radova jer nije po njihovom, ali gospodo, morat ćete se ponovno kandidirati i dobiti izbore da bude po vašem. To je jedan mali razlog i morat ćete se strpit”. “Dobro, tema..ali ja se teme držim kao uvažena zastupnica Mrak Taritaš. Molim vas, da ne bi pesi ponovno pišali po ledini na Trgu žrtava fašizma, da ne bi skateborderi, molim vas, vozili po štengama bračkog mramora, devastiranog, to je tema..”A što se tiče Rima, gradonačelnik Zagreba je posjetio preko 200 gradova u Europi i svijetu, ići će tamo na poziv mojih kolega i kad bude htio ići. To su moje ovlasti, a vi kad budete gradonačelnik, onda nećete ići i to je vaše pravo”, kazao je Milan Bandić (365 RIS) gradonačelnik Zagreba.

 

Pitaju se to i građani Zagreba nakon sjednice Skupštine koja se često naziva i drugim Domom u Republici Hrvatskoj.