Zadvarje gospodarska zona

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 28, 2016 |

U zabiokovskoj općini Zadvarje koja se prostire na površini od tek 14 tisuća četvornih metara, živi gotovo 350 stanovnika. Stopa nezaposlenosti za razliku od ostatka Hrvatske vrlo je niska , a uskoro razvojem gospodarske zone općine u Zadvarju će nedostajati radne snage.

 

Malena zabiokovska Općina Zadvarje , samoodrživa je općina s godišnjim proračunom od 2 milijuna kuna. Svoj proračun puni uglavnom od gospodarskih subjekata koji se nalaze u njoj , a največi je hidroelektrana Kraljevac.

 

A proračun bi uskorao mogao biti još i veći kada zaživi gospodarska zona u svom punom profilu , u kojoj sada djeluju tek dva gosodarska subjekta.

 

Nakon što je ishođena lokacijska dozvola , trenutno je u tijeku postavljanje trafostanice preko koje će se električnom energijom napajati zona, a čija bi gradnja trebala biti dobršena do kraja godine.

 

Uz gospodarsku zonu , turizam i poljoprivreda potencijali su na kojih se oslanja ova općina u kojoj živi svega 350 stanovnika . Stopa nezaposlenesti s obzirom na broj žitelja vrlo je niska. No usprkos tome brojnim socijalnim mjeram nastoji se promoći stanovnicima s područja Zadvarja, kako bi ostali živjeti upravo na ovom području. Zato bi ukidanje manjih općina i gradova , koje se najavljuje u sklopu reforme uprave i samouprave bilo pogubno za one koji žive u njima kazuje načelnik Krželj.

 

Zadvarje ne prima novčane dotacije od države, uz različite mjere pomoći lokalnom stanovništvu većina proračuna u iznosu od milijun do milijun i pol kuna ulaže se na komunalnu infrastrukturu i razvoj Zadvarja općenito.