Zadar – reportaža pijaca

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 17, 2017 |

U većini dalmatinskih gradova gradska tržnica je pravi užitak za sva čula. Zadar nije izuzetak, a zadarska je tržnica jedna od najživopisnijih i najšarenijih. Zadrani su javnu tržnicu imali još u srednjem vijeku, a ova današnja uređena je nakon Drugog svjetskog rata.

 

Zadarska je tržnica nadaleko poznata po svojoj raznolikoj ponudi hrane. A kako i ne bi, kada grad ima bogato i plodno zaleđe u vidu Ravnih kotara. Te su blagodati stoljećima iskorištavali dalmatinski ratari koji su na plodnoj zemlji uzgajali sve što im je bilo potrebno za život. Stoljećima su putovali u Zadar kako bi prodali viškove, a to se dodatno pojačalo razvojem prometne infrastrukture. Rezultat toga je velika i bogata ponuda svježe i domaće hrane na zadarskoj tržnici.

 

Iako je ponuda bogata, a štandovi puni, makar oni koje kupci nisu ispraznici u ranim jutarnjim satima, suša je neizbježna tema. Svi se žale na slabiji urod radi nedostatka navodnjavanja koje već desetljećima predstavlja veliki problem poljoprivrednicima. Podsjetimo, prema službenim podacima, u Hrvatskoj se tek dva posto obradive površine navodnjava što je daleko ispod europskog prosjeka. Ipak, ona nije utjecala na cijene proizvoda.

 

Većina kupaca preferira tržnicu umjesto velikih supermarketa, a kao razloge, premda s dozom odmaka, navode povjerenje koje imaju prema prodavačima. Ukoliko bi se samo sustavno riješio problem navodnjavanja, ne sumnjamo da bi urodi bili još viši, cijene pristupačnije, a kupci – još zadovoljniji.