Zadar parking

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 28, 2017 |

Svi dalmatinski gradovi desetljećima muku muče s nedostatkom parkirališnih mjesta. Ni Zadar nije izuzetak. Problem je posebno izražen ljeti kada se u centar slije rijeka turista u svojim automobilima.

 

Gužve koje stvara povećan protok automobila zagušuju promet u središtu grada, a najgora je situacija na Poluotoku. Nerijetke su situacije kada je potrebno nekoliko puta obići grad kako bi se našlo mjesto za ostaviti automobil. Gubitak vremena i živaca je učestal, a visoke cijene parkinga stvaraju dodatni problem domaćoj populaciji.

 

Situacija zna biti posebno kritična na gradskim bedemima koji se odnedavno nalaze na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17 stoljeća“. Plan je da se od iduće godine premjesti parking koji se već godinama nalazi na gradskim bedemima, a koji je stanovnicima Poluotoka jedna od omiljenih alternativnih parkirališnih lokacija. Takav bi potez, premda prijeko potreban za zaštitu zadarske kulturne baštine, mogao stvoriti dodatne probleme sa ionako prenapregnutim parkirališnim kapacitetima u staroj gradskoj jezgri.
Situacija nije kritična samo na bedemima, već i ispred zadarske ribarnice gdje se domaći ljudi već godinama parkiraju kao da igraju Tetris svojim automobilima. To posebno iritira Zadrane koji krivce svemu vide u prevelikom pritisku, lošoj organizaciji, ali i nerazvijenim vozačkim sposobnostima kod pojedinaca.
Ipak, situacija se popravlja. Ljeto se bliži kraju, gužve će jenjavati iz dana u dan pa nakon nekoliko tjedana pronalazak parkinga više neće biti jedna od glavnih tema među Zadranima. Sve do novog ljeta i početka iduće sezone.