Za promjene u strukovnom obrazovanju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 27, 2017 |

Želja za promjenama u hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja zajednička je poruka koju su javnosti nakon sastanka u sjedištu Sisačko-moslavačke županije uputili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

 

Prskalo je najavio i kako će sljedeće godine početi reforma koja će mladima omogućiti obrazovanje za deficitarna zanimanja i sigurno zapošljavanje. Jer promjene u hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja su nužne i mora se podići kvaliteta rada strukovnih škola, u cijeloj Hrvatskoj pa i u Sisačko-moslavačkoj županiji istaknuo je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. “Želja nam je da učenici vole te škole, da uvjeti u njima budu znatno drugačiji, da ono što izlazi van iz tih škola kao završni proizvod kroz učenike da bude prepoznato na tržištu rada. Želio zaustaviti iseljavanje mladih ljudi, želimo da ne ostanu ovdje, da tu rade, da osnivaju svoje obitelji. Imamo određena sredstva koja želimo potrošiti u 2018. isključivo s tom namjerom, podizanje kvalitete hrvatskog obrazovnog sustava s naglaskom na strukovne škole.”, rekao je Prskalo.

 

Važno je to i za Sisačko-moslavačku županiju koja je u prošlosti imala puno strukovnih zanimanja a danas, nažalost, u svim sektorima ponestaje radne snage, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Razgovaralo se i o dovršetku gradnje nove Strukovne škole, budućnosti postojeće zgrade Strukovne škole a o konkretnim problemima strukovnoga obrazovanja pomoćnik ministrice je razgovarao i na radnom sastanku s čelnicima Županije, predstavnicima Obrtničke i gospodarske komore te ravnateljima strukovnih škola.