Vridne ruke obale, zagore i škoja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 11, 2015 |

U Trogiru će se u organizaciji Grada Trogira i Turističke zajednice grada Trogira od 05. do 07. lipnja 2015., održati već tradicionalni 6. Dani autohtonih proizvoda, tradicijskih obrta i folklorne baštine „Vridne ruke obale, zagore i škoja”.

 

Projekt objedinjuje više segmenata. U sajamskom dijelu manifestacije biti će kroz sajamske prezentacije, radionice, razmjenu iskustava i tehnologija, predstavljeni umjetnički zanati, tradicijski obrti i autohtona jela i pića, dok će se u programskom dijelu predstaviti bogati narodni običaji i tradicijski plesovi i glazba, a sve kao valorizacija nematerijalne kulturne baštine naše obale, zagore i škoja.

 

U cilju poticanja obrtnika i proizvođača na izradu kvalitetnih i originalnih suvenira, ponovo će se nagrađivati i originalnost suvenira u sljedećim kategorijama: 1. Etno suvenir, 2. Uporabni suvenir i 3. Umjetnički suvenir. Posebna kategorija nagrade biti će dodijeljena i najbolje uređenom štandu sajma kao i najboljoj prezentaciji proizvoda.

 

Naravno tu je i nezaobilazna, nadaleko poznata trogirska slastica „Trogirski rafiol” kojem i ove godine manifestacija pridaje poseban značaj, te će sve već tradicionalno održati natjecanje za prestižnu nagradu „Naj Trogirskog rafiola”.

 

„Vridne ruke obale, zagore i škoja” su i kulturno-turistička manifestacija koja kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji s naglaskom na upotrebu baštine u svakodnevnom životu, ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine. Glavni socio-kulturni cilj projekta je očuvanje lokalnih identiteta u današnjim uvjetima sve veće globalizacije.