Vrhunski gidrani oduševili posjetitelje Terezijane

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 18, 2018 |

Deset je godina prošlo od uvoza prvog konja pasmine gidran iz Mađarske u Hrvatsku. Zahvaljujući uzgajivačima, danas se u Hrvatskoj broji stotinjak grla gidrana, od kojih se najveći broj nalazi na bjelovarskom području.

 

U njihovu su se kvalitetu i izdržljivost mogli uvjeriti posjetitelji netom završene 23. Terezijane, u sklopu koje je održana smotra autohtonih konja. Kako se moglo čuti na izložbi, za konje gidrane na bjelovarskom području brine se nekoliko desetaka uzgajivača. Branko Kovačić, Hrvatska udruga uzgajivača gidrana: “Mlada grla do tri godine starosti i kobile koje su ovdje oždrebljene predstavljaju vrhunac uzgoja u gidranskoj pasmini”. A do vrhunske kvalitete nije lako doći. Stoga uzgajivači, kako se moglo čuti na izložbi autohtonih konja, svakodnevno rade na zaštiti, promicanju, razvoju i genetskom unaprjeđenju kroz aktivno sudjelovanje u provedbi uzgojnog programa. I Grad Bjelovar svesrdno pomaže uzgoj konja pasmine gidran. Tako je prije nekoliko godina pokrenut Program reafirmacije uzgoja, a putem natječaja svake se godine dodjeljuju potpore male vrijednosti za držanje konja pasmine gidran.