Vodostaji u porastu, stanje pod kontrolom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 12, 2018 |

Iako su vodostaji rijeka na području Sisačko-moslavačke županije u porastu te su izvanredne mjere obrane od poplave proglašene za Unu u Hrvatskoj Kostajnici, rijeku Sunju te Savu kod Jasenovca, stanje na terenu je pod kontrolom.

 

Pod vodom su, što je uobičajeno za vrlo visokih vodostaja, nebranjena područja uz Kupu kod Starog Broda dok je Una poplavila državnu cestu na dionici Dvor-Kuljani. I na Kupi u Farkašiću na snazi su redovne mjere obrane od poplava. U Letovaniću, iako je Kupa u porastu, situacija je stabilna, u očekivanju vodnog vala. Na terenu je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. ” Napravit ćemo određene preventivne radnje na ovom području, na najnižim dijelovima tijekom sutrašnjeg dana uz pomoć Hrvatske vojske bit će postavljene vreće s pijeskom”, rekao je župan. Prate se vodostaji i prognoze jer najavljena je idućih dana i kiša a nije otopljen ni sav snijeg u Gorskom kotaru. ” Najveći vodni val na Kupi očekujemo u roku 48-36 sati, sve službe su na terenu a napravit će se i dodatne predradnje kako bi se spriječile posljedice poplava.” Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici u podne je dosegao 422 centimetra a poplavljena je i državna cesta od Kostajnice prema Dvoru. Situacija je pod kontrolom i u Sunji, gdje je rijeka Sunja dosegla 241 centimetar te su i ondje proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Grga Dragičević, načelnik Općine Sunja istakao je: ” Mi smo spremni zahvaljujući Hrvatskim vodama koje su podigle obrambene nasipe tamo gdje je bilo potrebno te je Sunja za sada sigurna”. Stanje na terenu za sada nije alarmantno a sve službe, od Crvenog križa do Hrvatske gorske službe spašavanja, su na raspolaganju mještanima najugroženijih područja. Preventivno se djeluje diljem županije pa bi tako vreće s pijeskom sutra trebale biti postavljene i uz Petrinjčicu u Petrinji.