Vjeronauk u školama

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 13, 2017 |

Vjeronauk , baš kao i sama vjera od davnina prolazi kroz niz kontroverzi. U socijalizmu vjeronauk se učio u crkvi, a danas se uči i u crkvi i u školama. Je li vjeronauku mjesto u crkvi ili u školi, budući smo sekularna država, pitanje je o kojem se raspravlja već desetljećima. Posljednih mjeseci može se čuti i kako će vjeronauk postati obveznim predmetom u školama. Hoće li to biti tako, upitali smo ljude iz struke.

 

Vjeronauk je izborni predmet, no njegova izbornost nije jednaka izbornosti drugih izbornih predmeta. U čemu je razlika? U ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture piše da se “Republika Hrvatska obvezuje da će, u sklopu školskog plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama, kao obvezatnog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta”.To znači  kako ugovor jasno kaže da je vjeronauk izborni predmet, ali da se ta izbornost ne odnosi na školu nego na roditelje i učenike. Predstavnici Crkve smatraju kako je vjeronauk danas puno više zastupljen u školama , te da mu se pristupa na jedan ozbiljniji i stručnij način.Nastava vjeronauka mora se izvoditi pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava svih drugih obveznih predmeta. Nemaju, stoga, pravo oni koji vjeronauk u satnici “tretiraju” kao predmet manje važan od obveznih predmeta , tako barem misle predstavnici Crkve . A na razmišljanje da je vjeronauk odnosno vjerski odgoj  danas zanemaren  u odnosu na prijašnje sustave i godine , odgovaraju sljedeće.Iz Agencije za odgoj i obrazovanje također smatraju kako je vjeronauk vrlo pozitivna pojava u školama, kako osnovnim tako i srednjim, te dobro surađuju sa vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima, odnosno s predstavnicima Crkve.

 

Bilo kako bilo, vjeronauk je još uvijek stvar izbora, no kada ga se izabere, on bi trebao postati obveza. Ne samo zbog toga što će nekome koristiti kako bi d ošao do sakramenata prve pričesti ili krizme, već iz  jednostavnog razloga što je vjeronauk, baš poput same vjere, stvar ćudoređa , načina života , odnosno duhovnosti.