Viteško uprizorenje slavne prošlosti kod Samobora

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 2, 2018 |
Vitezovi

Viteško uprizorenje slavne prošlosti kod Samobora

 

Podno feudalnog grada Samobora, po 13. put zaredom održava se srednjovjekovni sajam i bitka koji obilježavaju događaje iz 1441. godine. Uprizorit će se bitka između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Svi željni povratka u prošlost i proživljavanja bitke, pozvani su u nedjelju na samoborsku livadu Vugrinščak. 

Uprizorenje bitke kod Samobora održava se već trinaest godina, a unatoč skromnim počecima, preraslo je u pravi turističko – povijesni spektakl. Za što vjerniju rekonstrukciju bitke, pobrinut će se brojne srednjovjekovne skupine i statisti odjeveni u replike oklopa iz 15. stoljeća, a sve organizira Samoborski muzej, Turistička zajednica grada Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga “Oživljena povijest”. “Ovu nedjelju nas očekuje 13. bitka kod Samobora, uprizorenje bitke koja se dogodila na Pepelnicu 1441. godine. Bitka se odigrala na području Samobora između vojske ugarske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića koji je pretendirao na ugarsko prijestolje. Bitka je završila pobjedom kraljice Elizabete”, rekao je Luka Kazimović, kustos Samoborskog muzeja. 

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, uz grmljavinu topova i kubura iz dva suprotstavljena tabora. Ove godine bitka će se odvijati na snježnom bojnom polju, što je prema riječima Luke Kazimovića, prava poslastica za sve one koji dolaze: “Već smo 2013. imali bitku pod snijegom i bila je jedna od najposjećenijih bitki, otprilike 15.000 ljudi je došlo, prema procjeni MUP-a.” 

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati je mimohod vitezova. U podne počinju radionice streličara, mačevalaca i srenjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi te kazalište lutaka; dok se u 15 sati očekuje sama bitka. Da je uprizorenje bitke kod Samobora postala prava turistička atrakcija potvrdila nam je i Ivana Kokot iz turističke zajednice grada Samobora: “Ovo je 13.bitka i druga koja će se odvijati na snježnom bojnom polju. Na snijegu se odvila i bitka 2013. Vitezovi su se uspješno izborili za svoju pobjedu, a tako će biti i ove godine. To je svakako velika manifestacija koja je započela kao priredba sa svega 20-tak sudionika, a danas se razvila u jedno od najvećih događanja u Samoboru tako da očekujemo velik broj posjetitelja.” 

Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama kao i bojnim spravama, dok će na bogatom sajmu svoje proizvode ponuditi košaraši, kovači, klobučari, krušari, medičari i travari. Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitki, oprost grijeha (počinjenih i budućih) po pristupačnim cijenama, dok ćete kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.