Više smještajnih kapaciteta u Lonjskom polju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 19, 2017 |

Lonjsko polje je jedinstveni park prirode u jugoistočnom dijelu Europe i najveće zaštićeno poplavno područje ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom Dunavskom slijevu. Očuvanje prirodnih i krajobraznih vrijednosti, te flore i faune močvarnih staništa od nacionalnog su i međunarodnog značaja.

 

Zanimljivo je Lonjsko polje i turistima kojih je iz godine u godinu sve više jer posebnosti Lonjskog polja su brojne. Tu je Čigoć, selo u kojem živi više bijelih roda nego ljudi, i koje je 1994. proglašeno prvim Europskim selom roda. Tu je i Krapje, selo očuvane tradicionalne posavske arhitekture specifične za srednju Posavinu, 1995. proglašeno Selom graditeljske baštine i europski spomenik kulturne baštine. U Javnoj ustanovi koja upravlja Parkom prirode Lonjsko polje ističu kako kroz projekt obnovljanja ali i gradnje novih prijamnih centara osiguravaju uvjete za stvaranje nove turističke ponude i iskorištavanje turističkih potencijala Lonjskog polja. Park prirode Lonjsko polje najčešće posjećuju organizirane skupine učenika koji se u Edukativnom centru Parka prirode upoznaju s prirodnim i kulturnim vrijednostima. Broj učenika je u porastu, te je nakon 500 učenika u 2015., zahvaljujući ugovorima s osnivačima osnovnih škola, Lonjsko polje lani posjetilo 5000 djece s područja županije. Tako će biti i ove godine a tu su i druge skupine posjetitelja te je prema evidenciji Javne ustavnove, lani Lonjsko polje posjetilo između 13 i 15 tisuća posjetitelja.