VirtualArch – projekt Grada Zadra

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 16, 2018 |

Grad Zadar, u svojstvu projektnog partnera, provodi međunarodni projekt pod nazivom „VirtualArch“, sufinanciran iz programa Interreg Središnja Europa 2014.-2020. Projekt je to koji će kroz 36 mjeseci provedbe doprinijeti održivom korištenju i zaštiti nevidljivih ili manje znanih  arheoloških podzemnih i podvodnih nalazišta.

 

Deset partnera iz raznih zemalja Europe – Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija i Hrvatska – koristit će inovativne vizualne pristupe i metode poput virtualne stvarnosti kako bi se nalazišta zaštitila, ali i približila sveukupnom građanstvu. Održan je međunarodni seminar na temu „Arheološka baština i turizma“ koji je  informacije o utjecaju turizma na arheološku baštinu čime se doprinosi razvoju svijesti o važnosti zaštite nevidljivih ili manje znanih arheoloških nalazišta. Govornici, kako domaći , tako i strani, dolaze iz područja arheologije, kulturne baštine, UNESCO zaštite, turizma kao grane gospodarstva, ali i informacijskih tehnologija te su predstavili stajališta struke na navedene teme, odnosno inovacije u području virtualne stvarnosti.Ovim se događanjem Grad Zadar i partneri na projektu „VirtualArch“ pridružuju  obilježavanju europske godine kulturne baštine dijeleći iste ciljeve: potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, štititi jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u životima lokalnog stanovništva, ali i njihovih gostiju.