Vincekovo

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 25, 2016 |

Ovih dana vinogradari su obilježili blagdan svetog Vinka. Među brojnim proslava Vincekova u Moslavini, ona u organizaciji popovačke Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ i Vinarije Trdenić, a uz potporu Grada Popovače, Sisačko-moslavačke županije, te gradske Turističke zajednice, iz godine u godinu bilježi sve veći broj sudionika.Podsjetimo, Sv. Vinko je zaštitnik vinogradara, vinograda i vina, i on označava početak radova u vinogradu.

 

Proslava Vincekova kod Trdenića sada je već tradicionalna manifestacija gradske Turističke zajednice o kojoj se zna i izvan Moslavine. I ove godine na ovo su se Vincekovu odazvali brojni gosti, među kojima je bio i Josip Mišković, gradonačelnik Popovače, Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenica sisačko-moslavačkog župana, te zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir.

 

Svi oni istaknuli su zadovoljstvo što ova manifestacija iz godinbe u godinu bilježi sve više posjetitelja. Europarlamentarka, Marijana Petir dodala je kako je obilježavanje Vincekova stari vinogradarski običaj kojeg Moslavci jako štuju i drže do njega, te da je to razlog zašto ona svake godine dolazi na Vincekovo.

 

Popovački župnik Mato Draganović blagoslovio je vinogradare i vinograde, nakon čega je održan tradicionalni obred u vinogradu vezan za Vincekovo. Usprkos zimskim uvjetima, okupljeni su se družili uz šarane na rašljama, špek, kobasice, domaću vinsku kapljicu, te uz tamburaše.