Vikend izraelskog filma u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 9, 2017 |

Od 16. do 19. ožujka Splitsko-dalmatinska župaija i Izraelsko veleposlanstvo u Splitu organiziraju Vikend izraelskog filma. Filmovi će se prikazivati u Kinu Karaman, a uzlaz će biti slobodan. Tim povodom splitsko-dalmatinski župan upriličio je prijam za zamjenicu izraelske veleposlanice.

 

Prvi je to festival izraelskog filma u Splitu. U vikendu od 16. do 19. ožujka biti će prikazano ukupno pet dugometražnihnovijih filmova, koji su prikazani na internacionalnim filsmskim festivalima. Festival se održava u organizaciji Veleposlanstav Države Izrael , pod pokroviteljstvom Splitsko dalmatinske županije
Vikend izraelskog festivala u Splitu nastao je kao plod uspješne suradnje Splitsko dalmatisnke županije i Izraelskog veleposlanstva, još u studenom prošle godine.
Sretna sam što u ovom prekrasnom gradu mogu najaviti prvu ovakvu manifestaciju. Ovo je repertoar filmova, koji su već nastupili na nizu festivala diljem svijeta. Izrael mnogo ulaže u film, naše filmove gleda oko 2,5 milijuna ljudi. Pozivam sve Splićane da ih dođu pogledati u kino Karaman, garantiram im da će uživat, kazala je zamjenica veleposlanice Izraella Irit Shneor.

 

Za očekivati je kako će se suradnja dviju zemalja na područja kulture , produbiti , te povezati izraelsku i domaću filmsku industriju. U Izraelu se izdavajaju značajna novčana sredstva za filmsku produkciju , a u toj zemlji godišnje se snimi 50ak dugometražnih, 100 dokumentarnih i 150 kratkih filmova. Samo u Tel Avivu, 14 različitih filmskih škola pohađa oko 1000 studenata.

 

Suradnja dviju zemalja osim kulture mogla bi se uskor proširiti i na gospodarstvo, točnije poljoprivredu. Vikend izraelskog filma započet će četvrtak 16 ožujka prikazivanjem cijelovečernjeg filma Antena, ukinu Karaman s početkom u 19 sati. Završit će u nedjelju, filmom Bez motivacije u trajanju od 100 minuta. Ulazna sve projekcije je besplatan.