Vijeće Popovače o Eko Moslavini

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 16, 2018 |

Tvrtka Eko Moslavina, točnije njen zahtjev za dobivanjem suglasnosti za zaduženje, trebala je biti točka Dnevnog reda popovačkog Vijeća. Naime, taj je Grad jedan od suvlasnika Eko Moslavine, pa njegovo Vijeće mora dati svoju suglasnost za zaduženje tvrtke. No predlagač je tu točku u zadnji tren povukao s Dnevnog reda sjednice.

 

Dakle, gradski vijećnici Popovače na sjednici na kraju nisu raspravljali o zahtjevu Eko Moslavine da joj se odobri kreditno zaduženje. Kako je istaknuo gradonačelnik Josip Mišković, koalicija je zauzela stav da će Grad Popovača poduprijeti sve inicijative suvlasnika u Eko Moslavini, tako da nije upitno da Popovača neće tu odluku donijeti, već se željelo da se iskristaliziraju stvari u Gradu Kutini te da se vidi kojim putem će se ići i što će se događati s Eko Moslavinom. Gradonačelnik Mišković pojasnio je zašto je Eko Moslavini potrebno zaduženje. Rekao je kako je ta tvrtka poslala zahtjev za nabavu sredstava potrebnih za funkcioniranje Eko Moslavine, a osim toga novi Zakon predviđai evidenciju kanti te ta tehnologija takošer dosta košta, oko 800-900 tisuća kuna, za što Eko Moslavina nema novca. Iako je suglasnost o zaduženju Eko Moslavine skinuto s Dnevnog reda, na aktualnom satu vijećnika Ivana Abaza zanimala je tema Eko Moslavine. Vijećnik Abaz tako je obrazložio da je nedavno održana tematska sjednica Gradskog vijeća Kutine o stanju u Eko Moslavini, u kojoj je i Popovača suglasnik, pa ga zanima kakva je tamo doista situacija. Gradonačelnik Mišković istaknuo je da je bivše vodstvo tvrtke njen razvoj temeljilo na dovoženju vanjskog otpada na zajedničku deponiju, što je podržavala i Popovača. Mišković je rekao da smatra da je to bila jedna politika koju bi svatko podržao budući je ona značila razvoj poduzeća, a da se pri tome ne opterećuju građani. Rekao je i da je Popovača kao predstavnik vlasnika Eko Moslavine podržavala takav način rada, no da se danas pokazuje da to nije bio ispravan način. Naime, dopustio se dovoz tuđeg smeća koji je brzo punio deponiju koja je trebala biti zatvorena ove godine, a naknadno je utvrđeno da će ona još neko vrijeme morati raditi. Mišković je zaključio da je jedno sigurno, a to je da je sada problem nedostatak novaca jer nema vanjskog dovoza smeća, te ječinjenica da će se cijena smeća vrlo brzo morati povećati. Ono što sve zanima, a to je koliko će cijena odvoza smeća biti veća, još nitko ne želi iznositi.