Vijeće Kutine usvojilo Proračun za 2018.godinu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 14, 2017 |

Kutinsko Vijeće s 14 glasova za, jednim protiv, te 3 suzdržana glasa, usvojilo je Proračun Grada Kutine za sljedeću godinu. Kako je naglašeno on će, u odnosu na Proračun iz ove godine, biti nešto veći, i to jer obuhvaća projekte energetske obnove kutinskog vrtića Neven te škola, kao i realizaciju projekta Poduzetničkog inkubatora.

 

Gradsko vijeće Kutine izglasalo je proračun za 2018. koji će iznositi nešto više od 114,6 milijuna kuna. Proračun su, svaki za svoj resor, prvo obrazložili pročelnici, a onda se na njega osvrnuo i sam gradonačelnik Zlatko Babić. Gradonačelnik je istaknuo kako su svi mogli dati svoje primjedbe i sugestije na Prijedlog proračuna, ali da su glavninu crta Proračuna odredili europski projekti koje Grad mora sufinancirati u dosta velikom dijelu s vlastitim sredstvima, te da je dio Proračuna određen i s predizbornim obećanjima vladajuće koalicije koje će nastojati izvršiti, a to je prije svega pomoć mladim obiteljima, sufinanciranje dolaska specijalista u Dom zdravlja Kutina, osiguravanje stalnog rada hitne pomoći, te da se ne odustaje od izgradnje stanova za branitelje na Novom trgu. Povrh svega toga najvažniji dio Proračuna je gospodarski dio da će se ulagati u poduzetničke zone u Kutini. Većina vijećnika je shvatila da proračun ide u dobrom smjeru, da ide za zadovoljstvo svih naših građana, istaknuo je gradonačelnik Babić. To je potvrdilo i glasanje. Naime, Proračun su podržali svi vijećnici iz redova HDZ-a, HSLS-a, HSU-a, HSP-a, MOSTA, te nezavisni vijećnik Kinderman, ali i HSS-ov vijećnik Vagner, DSU-ov Prajner, te Branka Ćorić predstavnica srpske nacionalne manjine. Suzdržani su bili vijećnici SDP-a, dok Proračun jedino nije podržala vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović. Kako je istaknula vijećnica Vdović protiv Proračuna je glasala isključivo jer gradonačelnik i Gradsko vijeće nisu prihvatili amandmane Nezavisne liste, dodavši da prvenstveno nije zadovoljna odbijanjem amandmana za povećanjem plaća za odgojitelje u vrtiću.

 

Barbara Mihaljević gradska vijećnica iz redova SDP-a istaknula je kako su vijenici te stranke bili suzdržani iz razloga što nije prošao njihov amandman vezan za Razvojnu agenciju MRAV, gdje je SDP tražio da im se ne povećavaju sredstva. Mihaljević je dodala kako je SDP zadovoljan onim dijelom u Proračunu gdje se vidi da se nastavljaju projekti bivše gradske vlasti. Predsjednik Gradskog vijeća Kutine, HSLS-ov Davor Kljakić, istaknuo je kako je pravo oporbe da podnosi amandmane, a pravo je vladajućih da te amandmane prihvate ili ne. Kljakić je dodao da su vladajući s predloženim proračunom išli prema dogovoru na kojim će segmentima raditi za boljitak grada Kutine i građana, a to je gospodarstvo, obrazovanje, udžbenici, hitna pomoć i zdravstvo, te prigradska naselja. Recimo kako je Vijeće poveću raspravu vodilo i o tvrtci Eko Moslavina, gdje je rečeno da je podnesena kaznena prijava protiv bivšeg direktora te tvrtke, a najavljena je i tematska sjednica Vijeća na temu Eko Moslavine.