Via Dinarica

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 12, 2018 |

Via Dinarica – platforma za  održivi razvoj ruralnih područja predstavljen je u Kneževoj palači. Via Dinarica put je Dinarskim gorjem od Slovenije do Albanije , dugačak 1380 km. Cilj projekta je u povezivanju i umrežavanju svih dionika na trasiranim putovima Via Dinarice i oživljavanje ruralnog prostora i njegovog zaleđa u turističkom smislu.

 

Put Via Dinarica u Hrvatskoj sastoji se od tri osnovna smjera- tri usporedne trase. Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvaća visoke  , a zelena unutrašnje Dinaride. U Hrvatskoj obilazi šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode i dva stroga prirodna rezervata. Projekt je predstavljen u Bruxellesu 2017. , kada je Via Dinarica staza uvrštena u najbolje destinacije svijeta. Regionalno povezivanje u ostvarenju zajedničkih razvojnih ciljeva, središnji je cilj Via Dinarice.  Dinarsko područje bogato je prirodom ali povijesnim i kulturnim naslijeđem. Tako je cilj suradnja među zemljama koje Dinaridi prirodno povezuju. Međunarodni projekt upravo s tom idejom je i nastao.Razvojne aktivnosti Via Dinarice usmjerene su na povezivanje planinskog turizma s ponudom hrvatske obale, na povezivanje postojećih i novih potencijala u funkcionalnu cjelinu.