Veteranski centar u Sinju, mijenja svoj koncept

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 25, 2016 |

U samom centru Sinja na prostoru bivše vojarne Ivaniš Nelipić trebao bi se otvoiriti Veteranski centar. Sredstva za izgradnju osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija”. Centar je trebao biti otvoren u 2017. Godini.  No s obzirom na političku krizu u zemlji, projekt je bio na čekenju neko vrijeme.  Sad bi se ponovno trebalo krenuti u njegovu realizaciju, s nešto drugačijim konceptom od prvotno planiranog, koji predviđa drugačiji stupanj samoodrživosti.

 

 Veteranski centri ušli su u Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao ustanove za rehabilitaciju i stacionarnu njegu, ali i edukaciju za što bolje integriranje branitelja u društvene procese.Osiguravanjem sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj su hrvatski branitelji po prvi put prepoznati kao posebna društvena skupina u jednom od strateških dokumenata Europske unije.  Za izgradnju Veteranskog centar u Sinju koji se gradi na prostoru bivše vojarne Ivaniš Nelipić, mjenja se prvotni koncept po kojem je Centar trebao biti građen.

 

Veteranski će centar biti utočište za hrvatske branitelje i njihove obitelji, civilne stradalnike i žrtve seksualnog nasilja iz Domovinskog rata. Ciljnu skupinu čine i vojni i civilni stradalnici iz Drugog svjetskog rata, kao i osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradali pirotehničari i druge osobe za koje se utvrdi potreba za korištenjem usluga veteranskih centara.

 

Korisnicima će biti dostupan privremeni i trajni smještaj te cjelodnevni i poludnevni boravak. Program veteranskog centra inače obuhvaća psihosocijalnu funkciju, radnu terapiju, kineziterapiju, edukaciju i savjetovanje, te kulturne radionice. U Sinju će se otvaranjem centra otvoriti i oko 25 radnih mjesta

 

Osim u Sinju, Ministarstvo branitelja planira izgradnju veteranskih centara u Šibeniku, Petrinji i Daruvaru, a svaki od njih vrijedan je oko 5 milijuna eura.