Velika Ludina gradi reciklažno dvorište

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 28, 2018 |

Na području Općine Velika Ludina, osim radova u Cvjetnoj ulici, u tijeku je još jedna velika investicija. Riječ je o izgradnji reciklažnog dvorišta koje se gradi u velikoludinskoj Poslovnoj zoni 2.

 

Općina Velika Ludina tak se priključila lokalnim jedinicama u kojima se gradi reciklažno dvorište.  Taj projekt u Velikoj Ludini sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Kako je istaknuo Dražen Kralj  zamjenik načelnika Općine Velika Ludina s tim će reciklažnim dvorištem zadovoljavati sve standarde zaštite okoliša, znači prema broju stanovnika ide koliko veliko dvorište treba biti, koliko mora biti spremnika te kojih veličina za pojedinu vrstu odlaganja otpada. Vrijednost investicije je nešto veća od 2,3 milijuna kuna. Od tog iznosa gotova 2 milijuna kuna su bespovratna sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su gotovo 250 tisuća kuna bespovratna sredstva  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. No i Općina Velika Ludina će morati uložiti nešto svog novca u tu investiciju jer su izašli malo iz svog okvira, te je Općina morala osigurati dodatnih 400 tisuća kuna za tu namjenu. Investicija inače nije bila sufinancirana sa 100% već sa 85% a Općina je morala dodati još svojih 400 tisuća kuna jer dok su se radili projekti bile su jedne cijene radova, a sada su prošle već dvije godine, i jednostavno ta cijena više nije ista. Reciklažno dvorište u Velikoj Ludini, koje se gradi uz županijsku cestu, nalazi se u tamošnjoj Poslovnoj zoni 2, koja je nasuprot sadašnje Poslovne zone. U reciklažnom dvorištu, pored platoa za odlaganje opasnog, te glomaznog otpada, nalaziti će se i drugi primjereni kontejneri za odlaganje ostalog otpada. Prema planu, u njih će se moći odložiti 22 različite vrste otpada. Izgradnja reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini treba biti gotova do veljače 2019.godine.