Velika Britanija i EU katastrofalno “pročitale” Rusiju

Kategorija: Vijesti iz Svijeta | Objavljeno: veljača 20, 2015 |

Britanija i Europska unija su optuženi za “katastrofalno” pogrešno tumačenje o raspoloženju u Kremlju u uoči krize u Ukrajini.
 
Odbor Doma Lordova EU tvrdi da je Europa “kao mjesečar” u krizi.
EU nije shvatio dubinu ruskog neprijateljstva prema njenim planovima za bližim odnosima s Ukrajinom, rečeno je.
 
Ona dolazi kad predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poziva premijera Davida Camerona kako bi razgovarali o tome kako EU treba reagirati na nasilje u tijeku u istočnoj Ukrajini.
 
U izvješću se također prati komentare iz Velike Britanije, ministra obrane Michaela Fallona, koji je upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja “stvarnu i prisutnu opasnost” za tri baltičke države.
 
On je govorio nakon što su RAFovi  zrakoplovi upućeni ispratiti dva ruska vojna zrakoplova viđenana na obali Cornwallau u srijedu.
 
Izvješće Odbora reklo je kako Britanija nije bila “aktivna ili dovoljno vidljiva” u rješavanju situacije u Ukrajini.
Za to se krivi Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i njene rezove,  što je kako se navodi dovelo do smanjenja broja ruskih stručnjaka koji rade tamo, s manje naglaska na analizu.
 
Sličan pad u ministarstvima vanjskih poslova EU-a ostavilo ih je slabo opremljene ka formuliranju “autoritativnog odgovora” na krizu, navodi se.
Izvješće tvrdi da se predugo odnos EU-a s Moskvom temelji na”optimističnoj pretpostavci” kako je Rusija bila na putanji da postane demokratska zemlja.
 
Rezultat, to je rekao, bio neuspjeh cijeniti dubinu ruskog neprijateljstva, kada je EU otvorila pregovore u cilju uspostavljanja “Sporazuma o pridruživanju” s Ukrajinom u 2013.
Kriza u Ukrajini je započla u studenom 2013., kada pro-ruski orjentirana Vlada predsjednika Viktora Janukoviča napušta dogovore s EU u korist jačih veza s Rusijom – što je izazvalo masovne prosvjede koji su doveli do njegovog pada.
 
Naknadno nemiri na Ukrajinskom poluotoku Krimu su doveli do njegove aneksije od strane Rusije – koja je u međuvremenu optužena za oružani sukob između pro-ruskih i ukrajinskih separatista snaga na istoku zemlje.

VEZANI ČLANCI