Veleposlanice u Novskoj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 21, 2016 |

S obzirom na čelništvo Novske posljednje tri godine puno radi na promociji Grada u diplomatskim krugovima, pa malo-malo, u Novsku dođe neko od veleposlanika, ne treba čuditi da je u posjet tom zapadno-slavonskom gradu u jednom danu došlo nekoliko veleposlanika, točnije veleposlanica.

 

Nakon niza pojedinačnih dolazaka veleposlanika u Novsku, ovaj put taj su grad posjetile veleposlanice nekoliko zemalja, i to veleposlanica Kosova, Norveške i Bugarske, te zamjenice veleposlanika Belgije, Austrije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Njihov dolazak u Novsku, zajedno s predstavnicima Grada pripremila je veleposlanica Kosova u Hrvatskoj, Nj.E. Shkendije Geci Sherif. Nj.E. je istaknula kako žene veleposlanice imaju jedan neformalni Forum žena koji promovira ženska prava, te je ona, nakon posljednjeg posjeta Novskoj, predložila da veleposlanice dođu u Novsku te da vide kakva je situacija s ravnopravnosti spolova u Novskoj, jer je u tom Gradu od 8 direktora, 6 žena.

 

Osim toga veleposlanice su vidjele i mogućnosti investiranja, te su promovirale zapošljavanje žena u Novskoj i u Slavoniji. Gradonačelnik Novdske, Vlado Klasan, nije krio zadovoljstvo ovakvom posjetom. Osim što su razgovarali o pravu i emancipaciji žena u Novskoj i Hrvatskoj, veleposlanice su upoznate i s mogućnostima u novljanskim poduzetničkim zonama, što je lobiranje za dobro Grada. Veleposlanice su se provozale i turističkim vlakićem do Novljanskog jezera, turističke atrakcije Grada, koja svoj procvat doživljava upravo posljednjih godina.

 

Osim toga, za ovu prigodu, veleposlanice su u novljanskoj Galeriji razgledale i jednu vrlo zanimljivu izložbu, koju je pripremilo Veleposlanstvo Bugarske u Hrvatskoj. Riječ je o izložbi „Jezik sveti mojih djedova“, koja je pripremana zajedno s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom, HAZU-om, i Maticom hrvatskom.

 

Osim u izložbi, veleposlanice su imale prigodu uživati i u glazbenoj izvedbi učenika novljanske Glazbene škole, na klaviru i tamburici. Sve gošće su se složile kako im je Novka bila pravo otkriće, te da bi je svakako trebalo jače uvrstiti na turističkoj karti Hrvatske, kao vrlo zanimljivu destinaciju.