Važnost visokog obrazovanja sportaša

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 8, 2015 |

Iako redovito obrazovanje i vrhunski sportski rezultati često isključuju jedno drugo, akademski razvoj iznimno je bitan jer omogućava sportašima kvalitetan život po završetku profesionalne karijere. Europske sveučilišne igre, koje će biti održane u Zagrebu i Rijeci 2016. godine, poslužit će i za naglašavanje važnosti povezivanja sporta i obrazovanja.

 

“Od samog početka pokušavamo da Europske sveučilišne igre nisu samo sportski događaj, nego da je to događaj koji će objedinjavati, obrazovanje, znanost, socijalni program te druge aktivnosti a sport će biti platforma za razvoj i povezivanje mladih u Hrvatskoj i međunarodnoj sceni”, rekao je Haris Pavletić, dopredsjednik udruge ESI 2016.

 

Akademsko obrazovanje omogućava sportašima da po završetku karijere budu konkurentniji na tržištu rada.

“Sportaši svakodnevno u dvoranama treniraju svoje tijelo a uz to je važno trenirati i svoj um. To je jedna cjelina”, smatra gimnastičar Marijo Možnik te je naglasio da sportaši moraju uz treninge pronaći vremena i za obrazovanje.

 

“Mnogi od nas sportaša kad završimo profesionalnu karijeru smo izgubljeni, ne znamo što bi sa sobom i u biti ne znamo od čega se normalan život sastoji. Visoko, odnosno bilo kakvo obrazovanje donosi nam dodatno samopouzdanje, snagu i mjesto u društvu”, istaknula je Nika Fleiss.

 

Budući da su Europske sveučilišne igre najmasovniji sportski događaj u 2016. godini, pravo su mjesto za promicanje važnosti visokog obrazovanja