“Vatreni”

Kategorija: Sport | Objavljeno: svibanj 24, 2018 |

Dan nakon što je u srazu s Dinamom Hajduk ostao bez Kupa, u Splitu se prikazuje dokumentarni film Vatreni koji donosi pogled ‘izvana’ na omiljenu hrvatsku nogometnu reprezentaciju i njezin povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Tada se Ćirina izabrana vrsta u domovinu vratila s broncom oko vrata.

 

Opet su stranici, prije nego mi sami prepoznali vrijednosti koje imamo, i kojima bi se trebali dičiti. Tako je meksički autorski tim došao na ideju da snimi dokumentarni film o „Vatrenima“ iz 98. Kada su se sa Svjetskog nogometnog prvenstva Francuske kući vratili  srebrom, zlatnog sjaja.

 

( oduvijek me je fascinirao hrvatski sport i nogomet. Pratio sam hrvatske sportaše od kada sam bio dijete. Počeo sam s Prosinečkim.  Gledao sam Tonija Kukoča u Chicago Bullsima. Ivanišević je bio velika zvijezda.  Ipak nogomet je za mene najljepši sport na svijetu. Kao dijete znao sam za rat u Hrvatskoj i raspad Jugoslavije. Kada sam gledao utakmice ’98. Bio sam impresioniran koliko su hrvatski igrači željeli učiniti nešto pozitivno  za svoj narod. Mnogo godina kasnije studirao sam kinematografiju, i odlučio sam napraviti nešto što će prikazati ono što je obilježilo moje djetinjstvo. )

 

Priča tako meksički redatelj koji je sa svojim prijateljem vođen tek samo željom i ljubavi  prema hrvatskim nogometašima došao u Hrvatsku u potrazi za onima koji će mu pomoći da o njima napravi dokumentarni film. Ostalo je povijest. Povijest koja je stala 80 minuta i koja je zauvijek na filmskom platnu obilježila srebrenu 98.

 

Šef kako su ga u to vrijem zvali, legendarni izbornik , kojem se najvećim dijelom pripisuje uspjeh Vatrenih, Miroslav Ćiro Blažević, kaže kako je doživio ovaj film.

Otkrio je legendarni Ćiro i što je to što izabranu vrstu prije dvadeset godina dovelo do postolja.

 

Onda je Hrvatska za reprezentaciju disala kao jedno, no danas su ljudi oko izabrane vrste podijeljeni . Ćiro to smatra velikim hendikepom.

Priliku da ponove uspjeh ili možda budu još bolji odabranici izbornika Dalića imat će već za manje od mjesec dana u Rusiji. Od njih legendarni izbornik očekuje.

 

Trebat će  im želje za dokazivanjem i svjesnosti da igraju za naciju ,a  ne sami za sebe. Upravo je to tajna Ćirina uspjeha. Ali i redatelja filma Vatreni, koji ne strahuje od kritika javnosti.

 

( Učinili smo to s poštovanjem i otvorenog srca. Volimo hrvatske igrače koji su surađivali s nama i ne, ne  bojim se reakcija ljudi. )

 

Splitska premijera dokumentarnog filma Vatreni je večeras. Sav novac koji će se prikupiti njegovim prikazivanjem narednih dana u splitskim kinima bit će doniran Udruzi Kolibrići, koja skrbi o oboljelima i liječenim od mišićne atrofije.

 

VEZANI ČLANCI