“Uvati Vitar 2018”

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 16, 2018 |

Pripreme za ovogodišnju utrku “Uvati vitar” koja će se održati od 18 do 20. svibnja u Sutivanu na otoku Braču su u punom jeku. Ovaj biciklistički maraton je rekreativna utrka što znači da za sudjelovanje nije potrebna nikakva licenca. To naravno ne znači da i vrhunski natjecatelji neće doći na svoje. 

 

Treća biciklistička utrka „Uvati vitar“ u Sutivanu na Braču , promijenila je svoj karakter. Iz prošlogodišnje utrke koja se bodovala za Svjetski kup, ove godine postala je rekreativni biciklistički maraton, koji će se održati od 18. do 20. svibnja.

 

Oko 300 sudionika iz zemalja okruženja, vozit će ukupno tri utrke. Ona najlakša u dužini od 19 kilometar nazvana je Bonaca, ona nešto zahtjevnija od 40 kilometar na 340 metara nadmorske visine zove se Vitar. Najzahtjevnija utrka u dužini od 75 kilometara nazvana je Bura. Za sudjelovanje u utrci nije potrebna nikakva licenca i mogu se prijaviti biciklisti koji se tim sportom bave iz amaterskih i rekreativnih pobuda.

 

Kako bi Brač bio domaćinom ove utrke bilo je potrebno ulagati u prateću komunalnu infrastrukturu. Samo u protekle tri godine Sutivan kao malena općina uložila je značajna sredstva u razvoj biciklističkih staza. Brendirao se u bike friendly destinacija.

 

Osim u turističkoj promociji „Uvati vitar 2018.“ ima i nemjerljiv značaj za hrvatski biciklizam i pozicioniranje Splitsko dalmatinske županije na svjetskoj karti biciklističkih utrka.

 

U vrijeme održavanja utrke u Sutivanu malenoj bračkoj općini, u kojoj živi tek nekoliko stotina stanovnika, boravit će oko 500 domaćih i stranih gostiju, odličan je to početak turističke sezone.

 

Domaćini su pripremili i sadržaje za najmilije i najmlađe, u nedjelju 20. Svibnja nedjeljno jutro je predviđeno najmlađe – Kids Race i fotografiranje s pobjednicima XCM utrke. Utrka se održava u samom centru Sutivana.