Uspješno odrađen EU projekt

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 29, 2015 |

Zaklada „Sandra Stojić“ sa svojim partnerima, posljednjih je godinu dana na području Kutine provodila projekt „Korak po korak do održivog razvoja grada Kutine“. Projekt je najvećim dijelom sufinanciran europskim novcem, a njegovi provoditelji, više su nego zadovoljni ostvarenim rezultatima.

 

Kako je tekla provedba projekta „Korak po korak do održivog razvoja grada Kutine“ kojeg je provodila Zaklada Sandra Stojić sa partnerima, moglo se doznati na završnoj Konferenciji projekta. S obzirom da je Kutina imala slabi kapacitet organizacija civilnog društva na svom području, ovim se projektom to željelo promjeniti.

 

Projektu je cilj bio razvoj i osnaživanje organizacija civilnoga društva, Sastavljen je od 3 različita elementa. Prvi je educiranje i osnaživanje organizacija civilnog društva uz izradu Strategije društvenog razvoja grada Kutine. Drugi projektni element je poticanje volonterstva na lokalnoj razini u sklopu kojega je održano nekoliko radionica, edukacija i predavanja za mlade, za nezaposlene osobe tj. osobe koje su željne pomagati drugima.

 

Treći element projekta je društveni rast i razvoj udruga i samim tim jačanje civilnog društva, a taj dio projekta provodili su partneri projekta: Udruga građana Impetus, Zajednica Talijana: Dante-Moslavina, Zajednica tehničke kulture Kutina i udruga IZAZOV, dok su suradnici na projektu bili Razvojna agencija MRAV i Grad Kutina.

 

Svi koji su radili na projektu zadovoljni su postignutim, jer su ostvarili i više nego što su trebali. Tijekom projekta izrađena je i Strategija društvenog razvoja Kutine, koja je između ostalog pokazala što ne valja u kutinskim organizacijama civilnog društva. Slabosti su tako da one nisu dosta organizirane i da ne djeluju lokalno zajednički.

 

Inače, ovaj je projekt najvećim dijelom sufinanciran iz europskog socijalnog fonda, te i iz proračuna Ureda hrvatske Vlade za Udruge. Ukupna vrijednost mu je malo manja od 200 tisuća kuna.