Uskrsni sajam u Kutini

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 11, 2017 |

Koordinacijski odbor Grad prijatelj djece Grada Kutine  i ove je godine, u okviru akcije „Pomozimo zajedno“ na novom gradskom trgu organizirao Uskrsni sajam. Riječ je o tradicionalnom sajmu, na kojemu se prodaju prigodni uradci nastali na brojnim radionicama po gradskim školama i ustanovama.

 

Na kutinskom Novom Trgu i ove je godine tako održan sada već tradicionalni Uskrsni sajam. Koordinacijski odbor Grad prijatelj djece Grada Kutine tako nastavlja s tom tradicijom, a ove godine u suradnji s Muzejom Moslavine na Sajmu je postavljena i prigodna izložba “Pisano i risano”. Renata Vlahek, voditeljica Koordinacijskog odbora Grad prijatelj djece, istaknula je kako je ove godine na sajmu prisutno 14 sudionika, a priključilo se i Prihvatilište za tražitelje azila, te je dodala da Sajam svake godine dobiva sve više poklonika. I ove godine ponuda na sajmu je bila vrlo raznolika i šarena, a svi predmeti koji su se na njemu našli nastali su na brojnim kreativnim radionicama održanima po kutinskim školama, ustanovama i udrugama. Sajam i ove godine ima humanitarni karakter, jer će se od prikupljenog novca pomoći jedna potrebita obitelj koja živi na području Grada Kutine. Škole i svi sudionici uložili su veliki trud u izradu uskrsnih uradaka koji su se na sajmu prodavali. Gradonačelnik Kutine, koji je i otvorio Sajam, zahvalio je svim učiteljima i ravnateljima koji rade s djecom, te čuvaju tradiciju i običaje koje prijenose na djecu. Na Sajmu se Uskrs nastoji približiti mlađim generacijama kroz neke tradicionalne uskrsne običaje, a djeci su vrlo interesantne i tradicionalne uskrsne igre, u kojima su se i ove godine mogli okušati. Jednom od igri svake se godine i otvara Uskrsni sajam u Kutini, a riječ je o igri koja je karakteristična upravo za Moslavinu.

 

Riječ je o bacanju pisanice u zrak pod formulom “Bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak”. Pored te igre u kojoj se okušao gradonačelnik Kutine, djeca su provjerila kako im ide kotrljanje pisanice niz padinu, te nošenje pisanice u žlici koja je u ustima.