Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni ponedjeljak Na današnji dan slavimo Uskrsni ponedjeljak, nacionalni je to praznik koji se slavi u većem dijelu Europe.

 

Biblijska nas priča o Uskrsnom ponedjeljku podsjeća na to kako je lako izgubiti vjeru. Evenđelje po Luki govori da su tri dana nakon Isusove smrti dvojica njegovih učenika, razočarana što nisu vidjeli da je Isus uskrsnuo, krenula iz Jeruzalema prema gradu Emausu. “A onda im se priključio Isus kojega nisu prepoznali, vjerojatno zato što je on za njih bio mrtav.

 

Pitali su ga: “Zar ti ne znaš što se dogodilo s Isusom Nazarećaninom, velikim čovjekom od djela i riječi? Naši su ga poglavari ubili.” “, prepričava velečasni Nikola Majcen. Iako im je srce gorjelo dok je Isus govorio do večeri nisu shvatili da razgovaraju sa Spasiteljem. “Kada su bili za večerom Isus je uzeo kruh i, kao na posljednjoj večeri, razlomio ga i podijelio ga. U tom su ga času prepoznali.”, govori velečasni.

 

Stoga na Uskrsni ponedjeljak vjernici promišljaju o svojoj vjeri i o tome kako ju je lako izgubiti. “Taj događaj nas upućuje da je Uskrsnuli Isus trajno među nama.
 
Nažalost, nama često nevidljiv. Ne možemo ga dotaknuti na način na koji su to učinili učenici, kojima je u rukama ostao razlomljeni kruh”, kaže velečasni. Taj kruh danas predstavlja Euharistija koja vjernicima omogućuje da dožive živoga Isusa.