“Uroboros” Nene Mikulića u Staroj gradskoj vijećnici

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 27, 2016 |

“Uroboros” naziv je izložbe splitskog akademskog slikara Nene Mikulića otvorene u Staroj splitskoj gradskoj vijećnici . Riječ je o do sada najvećoj Mikulićevoj izložbi iza koje stoje 30-tak samostalnih predstavljanja publici. Mikulić se svojim sugrađanima predstavlja s 40 skulptura, isto toliko slika, te 20-tak crteža kopneno-morske i ljubavno-romantične tematike.

 

Stara gradska vijećnica na Pjaci ugostila je samostalnu izložbu akademskog slikara Nene Mikulića. Slike, crteži i skulpture objedinjeni su u njegovu dosada najveću izložbu zanimljiva naziva “Uroboros”. Iza splitskog akademskog slikara 30-tak je samstalih izložbi , a ova posljednja donosi radove nastale u zadnje dvije godine. Na čak tri kata Stare gradske vijećnice izloženo je 40 skulptura, isto toliko slika, te 20-tak crteža u koje su utakani motivi Dalmacije, njegove vječne inspiracije.

 

Sa golemom skulpturom morske psine naziva “Da mi je biti morski pas, splitski umjetnik sa diplomama Kemijsko-tehnološkog fakulteta i onog Umjetničke akademije referira se na engleskog umjetnika Damiena Hirsta. No, za razliku od njegove mrtve psine, u Mikulićevom morskom psu skladno živi- zaljubljeni par. Morski i kopneni slikoreljefi, skulpture i crteži inspirirani su ne samo dalmatinskog prostorom nego i razdobljem u kojem je ovaj umjetnik djelovao kao časnik Hrvatske vojske.

 

Morski ciklus, posebice kad je riječ o mornarima i brodovima priziva velikog Vaska Lipovca, no ovog umjetnika ne smetaju asocijacije na splitskog velikana umjetnosti . Izložbu splitskog slikara kopneno-morske i ljubavne tematike koja priziva autentičan duh davnih vremena i njegove rodne Dalmacije možete pogledati u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici sve do 31.svibnja.