Upoznavanje europarlamentaraca s hrvatskim vinom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 21, 2017 |

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir za delegaciju Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta organizirala je i posjet njenoj rodnoj Moslavini. A kada su se našli u Moslavini naravno da su obišli vinara i vinogradara, budući je taj kraj upravo po njima i poznat.

 

Delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predvođena europskom zastupnicom Marijanom Petir tako je na popovačkom području posjetila jednog moslavačkog vinara i vinogradara. Bila je to prigoda da se europska delegacija iz prve ruke uvjeri kako i u kojim uvjetima djeluju hrvatski vinari i vinogradari, te da kušaju našu autohtonu moslavačku sortu vina – škrlet. Marijana Petir tako je istaknula da je logično bilo da će delegaciju dovesti i u svoj rodni kraj kako bi im predstavila autohtonu sortu, ali i da porazgovaraju o određenim problemima s kojima se hrvatski vinogradari i vinari susreću obzirom na vinski paket kojeg Europska unija donosi. Europska delegacija, tako se uvjerila da naši vinari i vinogradari, unatoč brojnim problemima, ipak uspijevaju nekako preživjeti na domaćem tržištu. No mnogi od njih, zbog brojnih prepreka, do sada se sa svojim proizvodima nisu našli na europskom tržištu.

 
 

I to je tek jedna od stvari s kojom su naši vinari i vinogradari imali prigode upoznati predstavnike Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Vinar Tomislav Trdenić tako je istaknuo da su kod nas veliki porezi, da na nedostaje infrastruktura, da imamo razno razne namete koje vani nemaju, te da kada naši dođu na europsko tržište, ne mogu se uspoređivati s proizvođačima iz zemalja Europske unije, pa su odmah u startu u minusu. Gosti iz Europskog parlamenta ovom su se prigodom upoznali s kapacitetima moslavačkih vinograda, te sa sortama koje tu prevladavaju. Bila je to ujedno i prigoda da kušaju neka od moslavačkih vina. Osim autohtonog škrleta, kušali su i naš pjenušac, te još neke sorte. Naravno, posebno ih se dojmio škrlet. Delegacija iz Europskog parlamenta ujedno se upoznala i kako se kod njihovih domaćina Trdenića skladišti i čuva vino, i to sve kroz turističko razgledavanje njihove vinarije, a kako bi dojam bio potpun dočekala ih je i vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije Elizabeta Roc kojoj je zadaća upravo promicanje vina, vinogradara i vinarstva.