Uoči proslave male mature upozorenja na štetnost alkohola

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 9, 2016 |

Uoči proslave male mature Gradski ured za zdravstvo još je jednom upozorio na štetnost alkohola, osobito kod mladih. Upozorili su i na sve alarmantnije podatke, a to je da je trend pijenja kod mladih u stalnom porastu. Djevojčice danas piju čak 10 puta češće no u prošlom desetljeću, a dječaci dva put više. Mladi u Hrvatskoj prvi put probaju alkohol u prosjeku s tek 12 godina, a prošle ih je godine zbog akutne intoksikacije na hitnoj završilo 116.

 

Mirna Šitum, pročelnica GU za zdravstvo, ističe da ih je na upozorenje o štetnosti alkohola, osobito kod mladih, potaknula prošlogodišnja proslava završetka osnovne škole na Jarunu i Bundeku gdje je bilo 42. intervencije, od čega 30 zbog akutne intoksikacije djece do 15 godina. “Mladi često nisu svjesni da pretjeranom konzumacijom alkohola ugrožavaju svoje zdravlje”, upozorila je Šitum.

 

“Zbog njihove želje da kopiraju starije odlučili smo se za drugačiji model proslave male mature, tako da se zadnji dan slavi u školama organizacijom raznih aktivnosti”, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik GU za obrazovanje. Pojačat će se i policijske ophodnje, najavili su iz Policijske uprave zagrebačke.