“Univerzum Matka Trebotića” u Galeriji umjetnina Split

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 22, 2016 |

“Univerzum Trebotić” naziv je izložbe kojom se obilježava pedeseta obljetnica umjetničkog stvaralaštva našeg proslavljenog slikara Matka Trebotića. U splitskoj Galeriji umjetnina kroz devedesetak umjetnikovih djela podijeljenih u četiri cjeline, prikazan je tek dio bogatog umjetničkog opusa ovog velikog umjetnika.

 

Okosnicu izložbe čini posljednji ciklus slika nastalih od 2009. godine do danas objedinjenih u cjelini naziva “Kozmogonij: Mediteran“ koju karakterizira Trbotićev slikarski obrat prema svjetlosti i bjelini.

 

Identitet naziv je 2. cjeline inspirirane vremenom provedenim u Njemačkoj gdje je kao mladić stigao u Dusseldorf, centar likovne avangarde. U djelima iz cjeline Tlo: Sudbina obiluju znakovima na kojima se temelji kulturni identitet srednjedalmatinskog zavičaja integriran u suvremeni likovni vokabular. Posljednja cjelina koja obuhvaća četiriinstalacije prenose Trebotićevo specifično poimanje života tzv. Svjetlost života.

 

Jedna od instalacija izrazito je autobiografske prirode, te svojevrsna posveta umjetnikovom ocu, jednom od posljednjih pacijenata umrlih u splitskoj Staroj bolniici koja je u međuvremenu pretvorena u Galeriju umjetnina.

 

Ovaj svestrani autor više stotina slika, skulptura, scenografija i instalacija u svom splitskom ateljeu i dalje neumorno istražuje i radi.Povodom 50. obljetnice Trebotićeva umjetničkog stvaralaštva objavljena je i monografija na engleskom jeziku “Summa Mediterrane”, kojom se naša umjetnost i kultura plasiraju na međunarodnu scenu.

 

Do kraja ovoga mjeseca i vi možete svjedočiti presjeku pedesetogodišnjeg bogatog i jedinstvenog umjetničkog opusa Matka Trebotića i vidjeti zašto ga se s pravom naziva jednimod najvećih živućih hrvatskih umjetnika.