Ukida se tunelarina kroz Sv. Iliju

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 24, 2017 |

Na jednoj od predstojećih Vladinih sjednica trebala bi se donijeti odluka o ukidanju naplate vožnje kroz tunel “Sveti Ilija” od 1. siječnja 2018. godine. Vijest je to koja je obradovala splitsko dalmatinskog župana Blaženka Bobana, koji je ovaj potez Vlade doživio kao još jednu demografsku mjeru, kojom bi se trabao olakšati život stanovnika Biokovskog zaleđa, ali i Makarskog primorja

 

Župan Boban od početka svog  mandata zalagao se za besplatan prolaz tunelom kroz Biokovo kao ponajprije jedan od modela pokretanja boljeg života u Imotskoj krajini i zaustavljanje iseljavanja preostalih aktivnih, mladih stanovnika.

 

Ne želim ni najmanje glorificirati svoju ulogu u svemu tome, ali je činjenica da sam, uz vas novinare, po sto i jedan put tvrdio, i to na odgovornim mjestima, da je tunel razvojni projekt kako za Imotsku krajinu, tako i za Makarsko primorje, ali i otoke. Zahvala ide i svima onima koji su lobirali za zajedničku stvar, ponajprije čelnim ljudima imotske lokalne samouprave i saborskim zastupnicima iz Imotske krajine – kazao je Boban.

 

Prema informacijama koje imamo, najjednostavniji model ukidanja tunelarine bio bi da se tunel “Sveti Ilija” prebaci iz nadležnosti “Hrvatskih autocesta” na “Hrvatske ceste” čime se stječu i zakonski uvjeti za prestanak naplate cestarine.

 

Cijena tunelarine sada se kreće od 12 kuna u jednom smjeru za motocikle, preko 20 kuna za automobile, do 45 kuna za veće kamione i autobuse. Imoćani će procijenju je se na ovajnaćin uštedjeti višemiljunske iznose.

 

Župan Boban ovoga je tjedna predstavio još jendu demografsku mjeru kojom se želi zaustaviti depopulacija stanovnika Srednje Dalmacije u prvom redu Dalmatinske Zagore. Rijeć je o rodiljnimnakanadam koje će se isplačivati svoj novorođenoj djeci na području Splitsko dlamtinske županije od 1.1. 2018. Naknade će se iplaćivati u iznosu od 500 do 2000 kuna ovisno o kategoriji gradova i općina kojoj pripadaju, a podjeljeni su u 5 kategorija , ovisno o stupnju rzavijenosti.